Láthatáron az idei roncsprogram

112

A múlt csütörtöki kormányülésen jóváhagyták a Környezetvédelmi Alap (AFM) idei költségvetését. A vonatkozó kormányhatározat még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, s ilyenképpen még nem válhatott hatályossá sem, de a hivatalos sajtóközleményekből kiderül, hogy mire is lehet számítani a 2018-as esztendőben, mármint a különböző környezetvédelmi projektek és programok finanszírozása tekintetében.

Dorin Corches: a visszatérítés gördülékeny lesz…

Most, hogy rendelkezésre állnak a szükséges pénzalapok, a legrövidebb időn belül sor kerülhet, összhangban a 2017/52-es sürgősségi kormányrendelet, valamint az annak a módszertani normát jóváhagyó 2017/1488/3198-as közös rendelet előírásaival, a különböző címen befizetett „regadó” tényleges visszatérítésére, méghozzá belátható időn belül. Talán ez a visszafizetési akció ígérkezik örvendetesnek, hiszen akár több százezer olyan személyt is érinthet, akit annak idején befizették a szóban forgó illetéket és eddigelé nem igényelték vissza, illetve nem került sor a visszatérítésre. A nyilvánosságra került értesülések szerint számos célkitűzés, illetve projekt és program szerepel a költségvetésben. Szám szerint tizenkettő. Ezek között említhetjük a hulladékok ügykezelésére vonatkozó programot, amelyre mintegy 87 millió lejt fordítanának, a vízforrá­sok, az integrált ivóvízellátási rendszerekre, a szennyvízkezelő állomásokra vonatkozó programot, amelyre 175 millió lejt irányoztak elő. Továbbá utalhatunk az erdősítési programra is, amelyre több mint 20 millió lejt fordítanának, vagy az újrahasznosítható forrásokból előállított energiatermelés növelésének programjára, amelyre 5,6 millió lejt fordítanának. A Zöld Ház program folytatódni fog, s az erre fordítandó költségvetési hitel 35 millió lej.

Folytatódik a roncsprogram
Az elmúlt időszakok során olyan nem hivatalos értesülések láttak napvilágot, miszerint az idei esztendőtől kezdődően fokozatosan beszűkül a roncsprogram, de a kormányhatározattal jóváhagyott költségvetés értelmében az idei esztendőben nem várható lényeges változás a megelőző évekhez képest. Tételesen szerepel ez a program, s arra 150 millió lej értékű költségvetési hitelt irányoztak elő. Az is valószínűsíthető, hogy az eddigieknél hamarabb indítják útjára a szóban forgó programot, nevezetesen még március folyamán. A klasszikus program („Rabla Clasic”) keretében a nyolcévesnél „idősebb” kiselejtezett járgányok ellenében új gépkocsi megvásárlása esetén az egykori tulajdonos 6500 lej értékű értékjegyre lesz jogosult, de annak a függvényében, hogy milyen új személygépkocsit is kíván megvásárolni még jogosult lehet egy környezetvédelmi bónuszra, amely értéke 1000 vagy 1500 lej lehet. Amennyiben viszont valaki egy elektromos üzemelésű személygépkocsit kíván megvásárolni, a környezetalaptól 10 000 eurós társfinanszírozásban részesülhet, aki pedig egy hibrid járgányt kíván megvásárolni az 4500 eurós támogatásban részesülhet.

Több mint 845 millió lej…
Térjünk vissza az egykor befizetett „regadó” kérdéskörére. Az eljárásra vonatkozó jogszabályozás már jó ideje, hogy hatályos, most rövid időn belül a visszafizetésre konkrét lehetőség nyílik. Erre a célra az AFM költségvetésében 845,8 millió lejt irányoztak elő. A visszatérítésre mindazok jogosultak lesznek, akik annak idején ilyen vagy olyan címen vagy megnevezéssel befizették azt a bizonyos illetéket. Amúgy a hosszú évek során a környezetszennyezési illetéktől befolyt teljes összeg értéke meghaladta a 2,9 milliárd lejt. Nos, ez az összeg elégséges a visszatérítésre, sőt a kamatfizetésre is. A visszatérítés folyamatáról az AFM alelnöke, Dorin Corcheș azt nyilatkozta, hogy arra a hatályos jogszabályok előírásaival összhangban kerül sor. Az érintett/érdekelt ügyfeleknek a lakhelyük szerint illetékes adóhatósági adminisztrációhoz egy szabványkérést kell benyújtaniuk, amelynek formanyomtatványa egyébként megtalálható az ANAF honlapján. A kéréshez mellékelni kell a környezetszennyezési illeték befizetésének bizonylatát (annak eredetijét, de akár másolatát is), a személyazonossági igazolvány másolatát, annak a járműnek a forgalomba bejegyeztetési bizonylatát, amelyre annak idején befizetődött az illeték. A kéréseket legkésőbb augusztus 31-ig kell benyújtani, mert a szóban forgó időpont után azokat már nem fogadják el. A hatóságoknak a kérés megoldására 45 nap áll a rendelkezésükre, de kivételes esetekben ez a határidő meghosszabbítható, összhangban a fiskális eljárási törvénykönyv előírásaival. Ez nem azt jelenti viszont, hogy 45 napon belül az az ügyfél kézhez is kapja azt az összeget, amelyre ő jogosultnak bizonyult. Amint az ismeretes, a 2018. január 1–31. közötti időszakban csak egyes egykor befizetett illetékek visszafizetésére kerül sor, majd 2018. szeptember 1.–2019. március 31. között a későbbi esztendők során befizetett illeték (timbru de mediu) visszafizetésére. A jogszabályok értelmében a befizetés pillanatától számítva a visszatérítésig az érintett ügyfél jogosult lehet a kamatra is, amely értéke 0,02%/nap. Jó tudni, hogy a kamatfizetésre nem hivatalból kerül sor, azt kérelmeznie kell az ügyfélnek az ANAF szervéhez benyújtott kérés révén.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek