péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Látássérült gyerekek fehér bottal?!: Az egymásra figyelés napja

Fehér botokat kaptak ajándékba a gyerekek. Önállóságra nevel                                                 Fotó: Nagyálmos Ildikó

Tegnap a látássérültek és a fehér bot nemzetközi napján, a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete szervezésében egész napos rendezvénysorozat volt Székelyudvarhelyen. Idén a fiatal generáció került előtérbe.

Délelőtt 11 órakor a Márton Áron téren gyülekeztek a látássérült gyerekek és kísérőjük, hogy átvegyék az egyesület munkatársaitól a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) által támogatott fehér botokat, hogy azokkal induljanak a városközpontot megkerülő sétára. Hajdó Ernő, a Romániai Magyar Nemlátók Egyesületének elnöke elmondta: másodszorra szervezik meg a fehér bot napjátm és idén kiemelten a gyerekeken van a hangsúly, hiszen ők a következő generáció, és nem mindegy, hogyan nőnek fel, milyen szemléletet visznek tovább. Jelenleg az országban nincs magyar oktatás számukra, az egyesület kezdeményezésére a közeljövőben ezt Székelyudvarhelyen szeretnék elindítani.
– Az egyesület úttörő munkát vállalt, ami a gyerekeknek, fiataloknak nemcsak az iskoláztatást, hanem a társadalomba való beilleszkedést is segítené munkahelyek teremtésével. Udvarhelyen legalább hatvan személyről tudunk, akik visszavonultan élnek, nem mozdulnak ki sehová, ezért a fiatalokra kell fektetnünk a hangsúlyt, hiszen előttük az élet, családot kell alapítaniuk és be kell kerülniük a társadalom vérkeringésébe. A fehér bot segédeszköz, megtanítjuk a gyerekeket, hogy önállóan, kísérő nélkül boldoguljanak – mondta Hajdó Ernő.
Csáki Rozália, a Székely­ud­varhelyi Közösségi Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a látássérültek egyesülete hosszú út elején jár, és örül, hogy Udvarhely úttörő ebben, és hogy ők is segíthettek az elindulásban.
Németh Orsolya, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársa a fehér bot helyes használatáról tartott villámtájékoztatót a gyerekeknek. Amint elmondta, Magyarországon már egyáltalán nem szokatlan a fehér bottal való közlekedés, hiszen ez az eszköz egyfelől jelzés, hogy látássérült ember közeledik, ugyanakkor a látássérültek önállóságát segíti és nagyban megkönnyíti a közlekedést.
Délután közös – sakk, malom, amőba, kártya – játékra, illetve érzékenyítő játékokra hívták a résztvevőket, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Szent István termében pedig szakmai kerekasztal-beszélgetést tartottak, ahol a magyar anyanyelvű, speciális oktatási intézmény létrehozásának szükségességéről beszélgettek.
Este a budapesti Ver-deco Művészeti Kör Tapintható Tárlat című vándorkiállítását nyitották meg a polgármesteri hivatal Szent István termében. A kiállított képek és képzőművészeti alkotások 3D-s módszerrel készültek, kitapinthatók, így a látássérülteknek és a látóknak egyaránt maradandó esztétikai élményt nyújtanak. A kiállított alkotásokat október 24. és november 20. között a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban, november 30-tól a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban tekinthetik meg az érdeklődők. Ezt követően látássérült gyerekek kulturális műsorával zárult a hangulatos rendezvény, amely a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által szervezett Odaadó Est adománygyűjtő programján kapott támogatásból és számos más támogató jóvoltából valósulhatott meg.
A rendezvényre a kolozsvári látássérültek iskolájából érkeztek gyerekek, de jöttek Kovászna megyéből és Gyimesközéplokról is, valamint Udvarhelyszék és Csíkszék számos településéről.
Ugyanakkor tegnap délután avatták fel ünnepélyesen a Berze Imre képzőművész által alkotott Tapintható láthatatlan bronz domborművet is a Kossuth Lajos utca sarkán, az alkotást a Rotary Club adományozta a városnak.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb