Lassan reagált a válságra az uniós gépezet: Zúgolódnak a tejtermelők

29

A tejkvóták megszűnésének évében nemcsak a túltermeléssel, hanem a piac zsugorodásával is szembesülniük kellett a tejtermelőknek, ami az árak meredek zuhanásához vezetett. Az unió másfél éves késéssel reagált a helyzetre, ami így, visszatekintve is elborzasztja a tejtermelőket. Ezért a következő pénzügyi ciklusra már átgondoltabb kríziskezelő mechanizmust javasolnak – számol be az Agrarszektor.hu.

Kézi fejés. Lassú reagálással vádolják Brüsszelt az európai tejtermelők                                 Fotó: Domján Levente

Erősen megszenvedték az elmúlt évek piaci zavarait az európai tejtermelők, ami nagyrészt a kvóták 2015. évi márciusi megszüntetésének következménye volt, de a világpiaci folyamatok is kedvezőtlenül alakultak: éppen 2014 nyarán hirdették meg az oroszok az embargót, és 2015-ben Kína is kevésbé érdeklődött az európai tej iránt. A kvóta megszűnésére már egy éve készültek a termelők, így amint felszabadultak alóla, egy pillanat alatt megszaladt a tejkibocsátás. Ez persze az árak meredek esésével járt. Európának másfél évre volt szüksége, hogy reagálni tudjon, és a termelés önkéntes csökkentésének támogatásával avatkozott be a piaci folyamatokba.
Most Olaszországban a tejtermelők iparági konferenciáján 15 ország foglalt amellett állást, hogy ennél a reakcióidőnél sokkal rövidebbre lenne szükség. Olyan hatékony krízisfelismerő rendszerre tettek javaslatok, amely a hasonló helyzeteket időben jelezhetné, és hatékonyabb cselekvésre adna lehetőséget. Hatékony krízistompító eszköznek bizonyult a beszállítási idő önkéntes megválasztása. Viszont az intervenció és magánraktározás nem képes megakadályozni a piaci válságot. Sőt, az intervencióval végül csak még nagyobb piaci nyomást hozunk létre – mutatott rá Sieta van Keimpema, az Európai Tej Tanács (European Milk Board) alelnöke. A grémium ezért a piaci felelősségvállalásra indítana egy programot, amely a piaci zavarok esetén alkalmazható intézkedések koncepcióját is tartalmazza, és a következő pénzügyi ciklusban a Közös Agrárpolitika támogatott piaci intézkedéseiben játszhatna fontos szerepet. Az Európai Tej Tanács szerint a programtervezet alapján a piac képes lenne olyan váratlan politikai beavatkozásokra is reagálni, mint amilyen most a Brexit vagy a vámháború.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek