Lassan, de beérik a gyümölcs

Itthon maradásra ösztönzik a kányádi fiatalokat

1 722

Az elmúlt években megpályázott beruházások egy része idén valósul meg: tavasszal nekifognak a kányádi és miklósfalvi ivóvízhálózat építésének, Ábránfalva és Szentlászló útjait aszfalttal borítják, ősszel elkezdődhet a dályai és petki utak aszfaltozása – erről számolt be lapunknak György Sándor, Kányád polgármestere.

György Sándor Fotó: Nagyálmos Ildikó

Tavaly írták alá a szerződést a kányádi és a miklósfalvi vízhálózat építésére, idén tavasszal fognak hozzá a munkálatokhoz, amelyre 2,74 millió lejt kapott az önkormányzat. A község minden utcájának megszerezték a hivatalos besorolási számát, ami azt jelenti, hogy azután pályázhatnak ezek javítására is.
Az Ábránfalva–Szentlászló útszakasz teljes aszfaltozására 2017-ben pályáztak, tavaly elkészültek a kivitelezési tervek és beszerezték a szükséges engedélyeket is, idén pedig el kell kezdődjenek a munkálatok. Az útfelújítás értéke 4,2 millió lej. – Mivel 2017-ben pályáztunk és azóta minden megdrágult, az út esetében sajnos több mint 300 ezer lejes, a vízvezetésnél pedig 172 ezer lejes pluszköltséggel kell számolnunk, amit még nem tudom, hogy honnan teremtünk elő. Mivel más települések is ebben a helyzetben vannak, remélem, találnak racionális megoldást erre a problémára. A kis önkormányzatoknak kiírt pályázatok nagy részét megpályáztuk, uniós pályázatoknál sok esetben nem tudunk labdába rúgni, hiszen a jelenlegi infrastrukturális beruházásoknál – legyen szó szennyvíz- vagy ivóvízhálózatról, útépítésről stb. – kétezer lakos alatti települések nem pályázhatnak. Készenlétben állunk tehát a terveinkkel, és ahogy megnyílik egy-egy kiskapu, mi azonnal ott vagyunk. Az utcák modernizálására is elkészítettük a tervet, és várjuk a kiírásokat – fogalmazott a községvezető.
Szintén tavalyi sikeres, 65 ezer eurós LEADER-pályázatnak köszönhetően elkészült a többfunkciós műgyepes sportpálya is, hivatalos átadására idén kerül sor. Sikerrel pályáztak továbbá új polgármesteri hivatal építésére is, hiszen a régit kinőtték, szerkezete sem biztonságos.

Patakmedreket építettek, utcákat köveztek
A 2017 márciusában történt árvízkárok rendbetételére intervenciós kormányalapból az önkormányzat 1 millió lejes támogatást kapott, amiből elkészült Dályában a patakmeder bővítése és megerősítése, illetve ebből az alapból kövezték le az utcákat. Ez a munka még korántsem fejeződött be, ezt szeretnék a jövőben is folytatni, az ehhez szükséges pénz is rendelkezésükre áll.
– Amióta én vezetem a községet, vigyáztam arra, hogy mindig maradjon valamennyi pénz év végén a kasszánkban. Sajnos a tavalyi költségvetésnél figyelembe vették a megspórolt pénzeket, emiatt jóval kevesebbet osztottak nekünk – mondta bosszúsan a polgármester.

Fogászati rendelő nyílt
A községközpontban egy hónapja új fogászati rendelő létesült, ahol egymást váltva két fogorvos dolgozik. A rendelő berendezése is teljesen új, a megyei tanács pályázatának segítségével sikerült megvásárolniuk a fogászati széket. Ugyancsak a megyei tanácsnak köszönhetik azt a műanyagbálázó gépet, amely műanyag préselésére szolgál.
– Tudatosítjuk a lakosságban a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Az összegyűjtött lakossági műanyag hulladékot összepréseljük és nyersanyagként értékesíthetjük, a bevételt a község fejlesztésére fordítjuk. Szintén pályázatból vásároltunk kukákat, amiket a falvakban helyeztünk ki templomok, iskolák környékére – mondta a polgármester.
Tervben van állandó, önkéntes tűzoltóállomás létrehozása, mivel elég távol esik a község a hivatásos tűzoltóállomásoktól.

Itthon tartanák a fiatalokat
György Sándor kiemelt feladatnak tekinti a birtokviszonyok tisztázását. 2018-ban községszinten 525 telekkönyvet adtak ki, idén pedig – kétéves munka eredményeként – 2130 telekkönyvezési igényt adtak le. A továbbiakban még ugyanennyit szeretnének leadni, és egy-két éven belül szeretnék teljesen befejezni a telekkönyvezést.
Távlati, de fontos szándékuk a fiatalok itthon tartása, elsősorban munkahelyteremtéssel. Pályázati úton közösségi asszisztenst keresnek, aki házi beteggondozást vállalna, védőnői szolgálattal kiegészítve. Megoldandó feladat a lakosság egészségügyi felvilágosítása is, hiszen az itt lakók egy része nem rendelkezik egészségügyi biztosítással vagy társadalombiztosítással – tudtuk meg a polgármestertől.
Az oly régóta ígért, Petek és Dálya felé vezető megyei utak aszfaltozása is elkezdődhet legkésőbb ősszel, ebben partnerséget vállal a kányádi önkormányzat a megyei tanáccsal.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek