Lars von Trier-alkotás a színpadon

Színházi élet Székelyudvarhelyen

61

Eseménydús időszakot él a szé­kelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház: elkezdődtek Lars von Trier darabjának, A főfőnöknek próbái Anger Zsolt vezetésével, a héten két saját előadás is lesz, majd a Kézdivásárhelyi Városi Színház társulatát látja vendégül.

Javában zajlik már a Tomcsa Sándor Színház legújabb előadásának próbafolyamata, amelynek bemutatóját május 10-ére tűzték ki. A főfőnököt, Lars von Trier (provokatív alkotásairól is ismert dán filmrendező) elsőfilmes vígjátékának adaptációját Anger Zsolt Jászai Mari-díjas színész és rendező állítja színpadra. Anger játszott már Figarót a Vígszínházban, Othellóként és Don Juanként felbukkant a kaposvári Csiky Gergely Színház színpadán is, nyomozott A martfűi rém című filmben, és buszt is vezetett a Brazilokban. Az Aranyélet és a Konyhafőnök után jelenleg Székelyudvarhelyen rendezi A főfőnököt.
A társulat ismertetője szerint A főfőnök új keletű szöveg, amely évek óta láthatatlan, avagy nem létező főnökkel működő cég abszurd történetét meséli el. A darab görbe tükör a felelősségvállalásról, amely a közöttünk élő embertípusok több fajtáját is megmutatja. Az előadás a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készül. Mindeközben a héten kétszer is játsszák a Nem lesz reggel, Fred! című „végjátékot”. A dráMÁzat (a Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház drámapályázata) tavalyi nyertes darabja, Moravetz Levente írása a hétköznapi és szokatlan közötti keskeny mezsgyén vezeti a nézőt. A Vladimir Anton rendezte előadást ma és holnap este 19 órától láthatja a közönség.
A hétvégén a Tomcsa Sándor Színház a Kézdivásárhelyi Városi Színházat látja vendégül, két előadást is meg lehet tekinteni: április 15-én a Művészetet Barabás Árpád rendezésében, 16-án pedig a kézdivásárhelyiek szilveszteri komédiáját, a Bigámiát, Kolcsár József rendezésében.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.