Lakossági villanyfogyasztási díjszabások

Döntött a szakhatóság

118

Amint az már ismeretes, a sokat vitatott és kifogásolt 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet előírásokat tartalmaz a háztartási, illetve lakossági földgáz-, valamint villanyfogyasztás árainak az Országos Energia Szabályozási Szakhatóság (ANRE) által történő szabályozása tekintetében is. A villanyáram esetében ez a 2019. március 1. és 2022. február 28. közti időszakra vonatkoztatható, a földgáz esetében pedig a 2019. április 12. és 2022. február 28. közti időszakra.

Összhangban a jelenleg hatályos törvényes előírásokkal, az ANRE elnöke február 25-én rendeletek révén hagyta jóvá a háztartási villamosenergia-fogyasztás azon díjszabásait, amelyeket alkalmazniuk kell a beszállítóknak. Külön-külön rendelettel minden egyes beszállító cég esetében. A Hivatalos Közlöny keddi (február 26-i) számában jelent meg az ANRE elnökének ama 2019/30-as rendelete, amely jóváhagyta a megyénkben is szolgáltató Societatea Electrica Furnizare Rt. által alkalmazandó díjszabást. Hargita megye a Dél-Erdély régióba tartozik, és a március 1-től alkalmazandó díjszabás 0,45896 lej/kWh. (Ezek szerint nem következik be árváltozás, mert a szabályozott díjszabás értéke az eddigivel azonos maradt.) Nyomatékolandó, hogy ez nem a teljes ár, de az külön megjelenik a számlán, akárcsak a díjszabás többi eleme, s azok „beleszámításával” kerekedik ki az ügyfél által fizetendő összeg (természetesen a fogyasztás függvényében). Nyomatékolandó továbbá az is, hogy a mostani rendelet révén azon díjszabásokat szabályozták, amelyek a szabályozott rendszerben szolgáltatott villamosenergia-szállításra vonatkozó szerződések esetén érvényesek.
Nem ide tartozik, de megemlítenénk, hogy a földgázfogyasztás április 1-től érvényes díjszabása egyelőre 68 lej MWh. Ez szerepel ugyanis a szóban forgó 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletben, s az ANRE-től származó hivatalos értesülések szerint nem várható áremelkedés a lakossági földgázfogyasztás esetében. Ugyanakkor jó tudni, hogy a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet sorsa végérvényesen nem dőlt el, a szenátusban annak vitáját elnapolták, a kormány pedig tegnap tárgyalt azokról a módosító indítványokról, amelyek időközben megfogalmazódtak, s amelyek közül lesz, amit támogat a kormány, s lesz, amit nem. Biztosra vehető, hogy a végső döntés majd a képviselőházban születik meg, s remélhetőleg a kormányrendelet törvény általi szentesítése nem eredményez majd gázáremelést…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek