Lakossági tennivalók az új városrendezési terv kapcsán

96

Naprakésszé tett általános rendezési tervvel (PUG) kezdte az évet Székelyudvarhely. Az új PUG értelmében számos kültelek vált a város belterületévé, amely maga után vonja azok rendezését adózási, urbanisztikai és mezőgazdasági szempontból. A tulajdonosokat mihamarabb várják a városháza illetékes osztályain.

Nem elég a rendezett központ. Főként beltelekké minősített korábbi kültelkek tulajdonosait várják Fotó: Simó Márton

A múlt év végén elfogadott új általános rendezési terv (PUG) a város területhatárainak, illetve telekhatároknak a változását vonta maga után, továbbá külterületek sorát nyilvánították beltelekké. Ennek következtében az érintett földterületek esetében módosultak a nyilvántartási, adózási és besorolási szabályok. Az új beltelekhatárok miatt a területtulajdonosoknak egyrészt a polgármesteri hivatal mezőgazdasági irodájában kell jelentkezniük a tulajdont igazoló okmányokkal. Ugyanakkor az urbanisztikai és kataszteri osztály adja ki a bizonylatot a belterületté nyilvánított telkekről, majd ennek birtokában kérhetik a tulajdonosok a telekkönyv módosítását. A dokumentum igényléséhez friss telekkönyvi kivonat vagy birtoklevél, illetve a tulajdonos személyazonossági igazolványának másolata szükséges. 10 lejt kell fizetni a bizonylat kiállításáért, 6 lejt a helyszínraj­zok elkészítésére.
A területek új besorolása természetesen maga után vonja az adózás változását is. Akiknek ilyen telek van a tulajdonukban, azoknak az adó- és illetékosztályon új adóbevallást kell letenniük, amelyhez a mezőgazdasági és urbanisztikai irodában már előzőleg beszerzett igazolásokat is mellékelniük kell. A városháza közölte, hogy a változások 2018-tól érvényesek, de mihamarabb érdemes benyújtani az adóbevallást, hogy az érintettek ne maradjanak le a kedvezményes adótörlesztés lehetőségéről, amely március 31-ig érvényes.
A PUG megtalálható, tanulmányozható a városháza honlapján, a www.udvarhely.ro oldalon.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek