Lakbér-kompenzáció lakásvásárlásra

54

Fele se tréfa…

Megtudtuk: nem igaz az a hír(esztelés), miszerint a Mikulás egy nyelvtankönyvet hozott volna Dăncilă kormányfőnek, mint ahogy az sem, hogy Iliescu egykori államelnöknek egy „csíkos ruhát”, s még kevésbé az, hogy Tăriceanu szenátuselnöknek egy újabb feleséget…
„Romániában a portások stabilabbak, mint a miniszterek” – hangoztatta a minap Victor Ponta egykori kormányfő, a mostani kormányátalakítás kapcsán. „Minél kisebb egy kormány támogatottsága annál nagyobb a stabilitása” – ezt viszont a kormánypárt egyik „jeles” honatyája, Eugen Nicolicea, a képviselőház alelnöke mondta.
Még jóformán el sem csitult az a botrány, amelyet Teodorovici pénzügyminiszternek ama szerinte „szerencsétlenül megfogalmazott” nyilatkozata váltott ki, miszerint az Unión belül minden tagállam esetében korlátozni kellene egy másik tagállamból érkező személy munkavállalási periódusát, s máris egy hasonló jellegű elképzeléssel rukkolt ki Sorina Pintea egészségügyi miniszter. A múlt héten azt nyilatkozta, hogy számolnának a rezidens orvosok munkaszerződésének módosításával. Tulajdonképpen arról van szó, hogy ahhoz csatolnának egy olyan kiegészítő okiratot, miszerint a tanulmányaik finalizálása után egy adott számú évig „az országhatárokon belül” maradjanak. Ezt azzal indokolta meg, hogy a rezidenseket az állami költségvetésből fizetik, ugyanakkor az utóbbi időszakok­ban béreik jelentős mértékben meg­növekedtek. Megismételjük, amit már hangoztattunk: az a pénz, amit a rezidensek kapnak nem adomány, nem ajándék, s még csak nem is prémium, hanem az általuk kifejtett tevékenység anyagi ellentételezése!
Ismeretes, hogy a pénzügyminisztérium november 26-ával kezdődően újabb lakossági állami kötvényeket bocsátott ki, s a jegyzési akció december 14-én (illetve vidéken december 13-án) zárul. A magánszemélyek befektetési kedvének ösztönzése végett december 14-ét követően a pénzügyminisztérium egy tombolát szervez, s az állami kötvényjegyzők közül annak során 1000 nevét fogják kihúzni. Azok 5000 lej értékű „kamatbónuszban” fognak részesülni, annak tényleges kifizetésére a sorshúzást követő napokban kerül, kerülhet sor. Amúgy a nyertesek névjegyzékét a pénzügyminisztérium honlapján nyilvánosságra fogják hozni, de oly módon, hogy személyiségi jogaik ne sérülhessenek.
Azt eddig is tudtuk, hogy a rendőr jogállására vonatkozó utólag módosított és kiegészített 2002/360-as törvény vonatkozó előírásaival összhangban a kinevezett vagy hivatalból áthelyezett rendőrök adott esetekben jogosultak úgynevezett lakbér-kompenzációra, amely kvantuma legfeljebb az alapbérük 50%-a lehet. Ezentúl egy másik verzió is lehetséges, ugyanis a december 6-án megjelent 2018/288-as törvény révén módosultak a szóban forgó előírások: amennyiben a lakbér-kompenzációra jogosult rendőr lakásvásárlásra jelzáloghitelt vesz fel, a szóban forgó juttatásban továbbra is részesülni fog, de az a hitelrészlet törlesztésére fordítandó. Ez a lehetőség egyébként megteremtődött a honvédelmi káderek számára is, ugyanis a most megjelent törvény értelmében módosultak az azok jogállására vonatkozó 1996/80-as törvénynek a hasonló jellegű előírásai. Továbbá hasonló jelleggel módosult a hivatásos katonák jogállására vonatkozó 2006/384-es törvénynek a lakbér-kompenzációra vonatkozó előírása is.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek