csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Lackfi János Csíkszeredában: Szívből jövő elhivatottságáról mesélt

Lackfi János, Lackfi Dorottya és Sinha Róbert. Rendhagyó irodalomóra                                          Fotó: László F. Csaba

Rendhagyó irodalomóra keretében mesélt költői pályájának alakulásáról tegnap Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában Lackfi János. A Prima Prissima-díjas író és költő a Kájoni János Megyei Könyvtár meghívására érkezett a Székelyföldre lánya, Lackfi Dorottya és Sinha Róbert gitárművész társaságában.

Lackfi János számos sikeres gyerekkönyv szerzője, József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula-díjas költő. Negyvenhét könyv és harmincöt műfordításkötet szerzője. Lánya mellett verseit a Kaláka, Lovasi András és Malek Andrea is énekli. Lackfi szerint a mai költészet egy kis zenével megbolondítva a legpikánsabb gasztroélményt nyújtja: mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána.
Az esemény két mottóval rendelkezett: „szerelmes az életbe” és „túlságosan zajos”. A nem mindennapi eseményen a legfőbb célközönségnek a nyolcadikos és a tizenkettedikes diákok voltak.
− Eleve az, hogy egy költő életben van, nagyon furcsa. Ugyebár az emberek fejében valaki vagy költő vagy élő – humorosan indította előadását Lackfi János. Hozzátette, számos diák kereste fel már facebookon, s olyan kérdéseket szegeztek neki, hogy mit is gondolt amikor ezt vagy azt a verset írta, illetve akadt aki meredekebb kérdést tett fel: „te még élsz?”.
Petőfi János és József Attila személyét is felidézte a költő olyan művei kapcsán, amelyekben valamilyen hasonlóságot lehet felfedezni az említett neves költők ismert munkáival. Lackfi minden versfelolvasás előtt egy hétköznapi témát megragadva mesélte el, hogy miként születtek művei. A szlengekkel teli verse előtt kiemelte, hogy a mai magyar beszélt nyelvben elkerülhetetlen a neologizmusok használata.
− Nagyon érdekes, izgő-mozgó rendszer a nyelv. Be lehet zárni ketrecbe, de általában két pofonba kerül, hogy az összes rácsot széttördelje – vélekedett Lackfi János.
A vendég előadása végén lelkesen válaszolt a diákok kérdéseire. Elmondta, hogy versei és történetei megírásában a mindennapi történések ihletik meg. Nap mint nap mindenkivel szembejön az úton több élettörténet, amelyből nagyon sok ötletet lehet meríteni.
− Szerelmes vagyok az életbe. Szerintem több ötlet jön velem szembe egy nap, mint amit meg tudnék írni egy élet alatt – fejezte be irodalomóráját Lackfi János.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb