2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Lába kelt a villanypásztornak

Augusztusban szerelték fel, de már két hét után lába kelt a kukoricatáblát védő villanypásztornak Székelyszentmihályon. Mint kiderült, a Nyikómentén nem ez volt az első villanypásztor-lopási eset. A tettesek és a készülékek viszont szinte sose kerülnek elő.

Deák Dénes a megrongált berendezést és a megdézsmált termést mutatja. Kárnak gazdája Fotó: Domján Levente
Deák Dénes a megrongált berendezést és a megdézsmált termést mutatja. Kárnak gazdája Fotó: Domján Levente

Alighogy üzembe helyezték, felszerelése után két héttel ismeretlenek máris ellopták Székelyszentmihály határból azt az újonnan vásárolt villanypásztort, mely a Fehér-Nyikóhoz közel, egy 5 hektáros, kukoricával bevetett parcellát hivatott volna védeni a vadká­roktól. Kárt ezúttal nem a vadállatok, hanem ismeretlen tettes vagy tettesek okoztak – számolt be tegnap lapunknak Deák Dénes kobátfalvi gazda, az ellopott villanypásztor tulajdonosa.
Hozzátette: a környéken idén nem ez volt az első eset, hogy a határból lába kelt a villanypásztoroknak, de hasonlók tavaly Farkaslakán, illetve a Gordon tejüzemhez tartozó farmok mezőgazdasági parcelláin is előfordultak. Az elkövető(k), illetve az eltulajdonított napelemes készülékek, tápegységek – egy esetet leszámítva – eddig még sosem kerültek elő – sorolja a tapasztaltakat a fiatal, agrármérnök végzettségű gazdálkodó.
Mint mondja, a tolvaj ezúttal is céltudatosan cselekedett, hisz az öthektáros kukoricatáblát körülvevő huzalrendszerre nem, csupán a rendszert működtető, a drótokat impulzussal ellátó, a vezetéket feszültség alá helyező tápegységre volt szüksége. A német gyártmányú, mintegy 1000 lejt érő villanyberendezést a gazda – jobb megoldás híján – egy parcella mellé vontatott régi Dacia jármű csomagtartójába szerelte, ebből is üzemeltette: a hívatlan látogató a villanypásztor mellett ráadásként a jármű két kerekét is elvitte – mutatta tegnapi ottjártamkor a kobátfalvi gazdálkodó.
– A villanypásztort még a mintagazda-díjjal kapott pénzjutalomból vásároltam, hogy a bejáró vadaktól védjem a területet. Sajnos mára odakerültünk, hogy nem a termést dézsmáló vaddisznóktól, medvéktől kell jobban tartani, hanem a rosszindulatú kétlábúaktól. Nem az ellopott villanypásztor értéke bánt, hanem az elkövetők felelőtlensége, amivel pillanatok alatt tönkre tudják tenni más emberek munkáját. Az esetemben is pont akkor tépték le a drótokat, amikor szépen beérett, tejes lett a kukorica. Egy hét múlva silóznám, és pont ilyenkor a legnagyobb a vadkár esélye is – teszi hozzá keserűen a fiatal gazda. Az ellopott áramforrást a kobátfalvi gazdálkodó időközben – szükségmegoldásként – egy másik, házilag fabrikált készülékkel pótolta. Csak remélni tudja, hogy az nem kelti fel a hívatlan vendég(ek) érdeklődését.
A lopást Deák Dénes – ismeretlen tettes ellen feljelentést téve – a területileg illetékes siménfalvi rendőrőrsön is jelezte, ám a gazdát a rend őrei a kedden elindított nyomozás eredményei alapján egyelőre még nem sok jóval kecsegtették.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb