Lemondott a kormányfő

110

Miután a kormánykoalíció vezető erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőtestülete hétfőn megvonta bizalmát és visszavonta politikai támogatását, lemondott tisztségéről Mihai Tudose kormányfő. Tegnap a miniszterelnök lemondását tudomásul vette az államelnök, aki ki is nevezte az ügyvivő kormányfőt Mihai Fifor védelmi miniszter személyében.

Mihai Tudose az általa vezetett kabinet egyik utolsó ülésén. Hattyúdal Fotó: Gov.ro

Lemond kormányfői tisztségéről – közölte Mihai Tudose hétfő este, a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülése után. Mint mondta, emelt fővel távozik, s azt is bejelentette, nem fogja ellátni az ügyvivő kormányfői tisztséget.
Amikor arról kérdezték az újságírók, hogy miként veszítette el ilyen hamar pártja bizalmát, azt felelte: „A párt úgy döntött, hogy egy más kormányra, egy más hozzáállásra van szükség. Mindenen lehet javítani. Én nem akartam megosztani a pártot.” A távozó miniszterelnök elismerte, részben őt terhelheti a felelősség a történtekért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „jó kapcsolatban van” Liviu Dragnea pártelnökkel.
Klaus Johannis államfő tegnap közölte, hogy Mihai Fifor jelenlegi védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A Cotroceni-palotában nyilatkozó államelnök kijelentette, a helyzet mielőbbi rendezése érdekében mára tanácskozásra hívja a politikai pártok képviselőit. Hozzátette: mélységes elégedetlenséggel és aggodalommal tölti el, hogy a parlamenti választások után egy évvel már a második PSD-kormány bukik meg.
Johannis hangsúlyozta: gyors eljárással új kormányt kell alakítani annak érdekében, hogy „a jelenlegi politikai bizonytalanság ne torkolljon politikai instabilitásba, és főleg azért, hogy megakadályozzuk az esetleges negatív gazdasági következményeit ennek a válságnak, amelyet ismét a Szociáldemokrata Párton belül gerjesztettek”.

Nőszervezetének elnökét jelöli a PSD
Egyöntetűen, egyetlen tartózkodással szavazta meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága, hogy az alakulat Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölje a Mihai Tudose lemondásával megüresedett miniszterelnöki tisztségre – közölte Liviu Dragnea a testület tegnapi ülését követően.
A pártelnök azt mondta, több jelölést is előterjesztettek, mindegyiket megtárgyalták, és végül egyetlen tartózkodással Vio­rica Dăncilának szavaztak bizalmat. Dragnea szerint Ecaterina Andronescu is szerepelt a jelöltek között, a PSD alelnöke azonban kevéssel az ülés vége előtt visszavonta jelölését.

Ma kezdődnek a konzultációk
Ma délben kezdődnek a kor­mányalakítási egyeztetések a Cot­roceni-palotában. Klaus Johannis államfő levélben hívta meg a konzultációra a parlamenti pártok képviselőit. Az államfő által megszabott ütemterv szerint ma 12 órától a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, 13 órától a Nemzeti Liberális Párt, 14 órától a Mentsétek meg Romániát Szövetség, 14.30-tól a Népi Mozgalom Párt, 15 órától az RMDSZ, 15.30-tól pedig a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttségét fogadja az elnök.
A küldöttségek legfeljebb öttagúak lehetnek – derül ki az államelnöki hivatal közleményéből.
Az alkotmány 103. cikkelye értelmében az államfő – a parlamenti többséggel rendelkező párttal való egyeztetés nyomán – miniszterelnök-jelöltet nevesít. A parlament két házának együttes plénuma tíz napon belül kell hogy szavazzon az új kabinet névsoráról és a kormányprogramról.
Liviu Dragnea, a PSD elnöke bejelentette, ő maga is tagja lesz annak a küldöttségnek, amelyet ma 12 órára tárgyalásra hívott az államfő. Rajta kívül Marian Neacşu pártfőtitkár, még egy pártbeli kollégája, illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetségének két képviselője lesz jelen a konzultáción.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) előrehozott parlamenti választások kiírását kéri ma az államfőtől, amennyiben ezt lehetővé teszi az alkotmány – jelentette be tegnap Ludovic Orban pártelnök. A PNL szerint az állandósult politikai válságért kizárólag a PSD felelős, ezért azt akarják elérni, hogy ne a szociáldemokraták kormányozzanak a továbbiakban. Elutasítanak mindenféle együttműködést a PSD-vel, és – amennyiben van rá alkotmányos lehetőség – előrehozott választások kiírását kérik az államfőtől – mondta Orban. Ha erre nem kerül sor, a PNL kész olyan parlamenti többséget alakítani, amely egy PSD nélküli kormányt támogat. Orban kifejtette, egy miniszterelnök-jelölt nevesítése „nem okozna problémát a PNL számára”, és az alakulat illetékes testületei már dolgoznak a kormányprogram frissítésén.
Ami Viorica Dăncilă nevesítését illeti, a miniszterelnöki tisztségre, Orban úgy fogalmazott, a PNL-nek „semmi oka nincs” ezt az elképzelést támogatni, mert az európai parlamenti képviselőnek „nincs sem szakmai háttere, sem tapasztalata, sem tekintélye”, viszont „mélyre nyúló teleormani gyökerei vannak”. Orban szerint újabb „marionettről” van szó, aki helyett mások hozzák majd a döntéseket.
A PNL-t a Ludovic Orban pártelnök, valamint Raluca Tur­can, Ilie Bolojan és Iulian Dumitrescu első alelnökök alkotta küldöttség képviseli majd ma a Cot­roceni-palotában tartnadó kor­mányalakítási egyeztetésen.
A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttsége „tájékozódási mandátummal” megy ma a Cotroceni-palotában tartandó kormányalakítási tárgyalásokra – nyilatkozta Varujan Pambuccian.
– Mi nem billentjük el a mérleget semmilyen irányba, hiszen kevesen vagyunk – mondta az örmény kisebbség politikus. – Ez a PSD saját őrültsége, oldják meg ők. Jelen pillanatban csak az államfő és a parlamenti többség – amelynek mi nem vagyunk a tagja – van játékban. Tájékozódási mandátummal megyünk az egyeztetésre, hátha megértjük, hogy ezúttal lesz-e egy stabil kormányunk, vagy hat hónap múlva kezdjük majd elölről az egészet. Bár azt hiszem, ezt még a PSD sem tudja – mondta az Agerpres hírügynökség megkeresésére Pam­puccian.
A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttségét Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Iulius Firczak és Giureci-Slobodan Ghera alkotja majd.

A helyzet mielőbbi rendezését óhajtja az RMDSZ
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem feltételezi, hogy Mihai Tudose a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos múlt heti botrányos kijelentése miatt mondott le miniszterelnöki mandátumáról, szerinte azonban így ez a sértés sem maradt következmények nélkül. A szövetségi elnök nem akarta kommentálni a Szociáldemokrata Párt (PSD) döntését, a kormányfő lemondását viszont természetesnek tartotta, miután pártja megvonta tőle a politikai támogatást. Kifejtette: a PSD-ben több belső konfliktus is felütötte a fejét, többet veszekedtek, mint amennyit kormányoztak, ezért várható volt egy ilyen végkifejlet.
Azt, hogy az RMDSZ támogatná-e a PSD következő kormányfőjelöltjét, csak annak nevesítése után fogja eldönteni a magyar érdekképviselet.
– A felelősség ebben a pillanatban a többségi koalíciót terheli, amelynek szem előtt kéne tartania, hogy meglehetősen nehéz időszakot élünk gazdasági szempontból, a költségvetést megszavazták, de sok a kérdőjel, jövő évben pedig Románia az EU elnöki tisztségét tölti be, amire teljesen felkészületlen – vélekedett az RMDSZ elnöke, aki szerint nem valószínű, hogy előrehozott választásokra kerülne sor.
Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke kijelentette:
– Számunkra az a legfontosabb, amit Johannis elnök is megfogalmazott: hogy a lehető legrövidebb időn belül alakuljon kormány, mert a politikai instabilitás egyáltalán nem tesz jót. Ez az alapelv, amely vezérel minket az egyeztetésen: mielőbb legyen kormányunk – mondta az ügyvezető elnök.
Hozzátette: a szövetség vezető fórumai döntik majd el, hogy támogatja-e az RMDSZ Vioricăi Dăncilă jelölését a miniszterelnöki tisztségbe.
A mai egyeztetésen Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila képviselő, Cseke Attila szenátor és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere képviseli majd az RMDSZ-t.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.