Nemcsak a beruházásokra fektettek hangsúlyt – Lelki, közösségi újjáélesztés Szárhegyen

Több fontos megvalósítást is jegyeztek tavaly Gyergyó­szár­hegyen, Danguly Ervin polgármester elmondása szerint pedig nemcsak az önkormányzat munkáját, hanem a számtalan kalákát is ki kell emelni. A településvezető fontosnak tartja az infrastrukturális fejlesztéseket, azonban véleménye szerint a falu közösségének újbóli összekovácsolása is legalább akkora fontossággal bír. Az már szinte borítékolható, hogy Szárhegyen is kevesebb pénzből gazdálkodhatnak idén, a megnyert európai uniós és kormánypályázatok azonban bizakodásra adnak okot.

Danguly Ervin Fotó: Kertész László

Az óév egyik legfontosabb megvalósítása az úgynevezett Bástya utca projekt, azaz a főtér felújítási munkálatainak befejezése volt. A megyei önkormányzat által támogatott, még 2014 elején elindított beruházásról lapunkban is többször olvashattak, a befejezés csúszásának okát illetően pedig több szempontról is beszélt Danguly Ervin polgármester: mint mondta, egyrészt az önkormányzat is okolható, hisz a testület felbomlása nem segítette az előrelépést, másrészt a kivitelező hozzáállása, mulasztásai is gátolták a munkálatok folytatását.
A további megvalósításokat illetően Danguly az utcák rendbetéte-
lét, illetve a jégpálya és a labdarúgópálya tatarozását említette, ugyanakkor a számos kaláka fontosságát is hangsúlyozta, mondván, ezek mind a közösség összekovácsolásán, mind a falukép javításán segítenek.
Kiemelte: a beruházások mellett szellemileg, lelkiekben kell újjáéleszteni a közösséget. Erre tavaly is több kísérlet volt, azonban úgy tűnik, időre van szükség, hisz a korábbi személyeskedések miatt több embert is ki kell békíteni.
Egy másik kérdés a község művészeti életének alakulása. Mint ismeretes, a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnál menedzserváltás történt: Czimbalmos Attila helyét Kolcsár Béla veszi át az intézmény élén. Kérdésünkre a polgármester elmondta: úgy indították a mandátumot, hogy a központ fontos részét képezi Szárhegynek, a korábbi intézményvezetés által elindított tendencia pedig a stratégiában is szerepel.
– Külső szemmel azt lehetett látni, hogy művészeti szempontból Czimbalmos Attila kitűnően vezette az intézményt, Ferencz Zoltán művészeti vezetővel pedig olyan táborokat hoztak létre, amelyeket sajnos még a megye sem akar elismerni – fogalmazott.
Az idei tervekkel kapcsolatban a településvezető három megnyert pályázatot emelt ki: víz- és csatornahálózatra vonatkozó pályázatnál a közbeszerzés meghirdetése következik, emellett szintén uniós forrásból, tizenhárom utcát aszfaltoznának le 6,5 kilométeren. Danguly itt megemlítette, hogy a Tőkés és a Sáros utcát már tavaly le kellett volna aszfaltozniuk, azonban a liciten alulmaradt cég megtámadta az eredményt. Hozzátette, tudomása szerint mostanra elutasították a fellebbezést.
További elképzelésként közölte, hogy kormányprogramból új napközi építésére nyertek pályázatot, ennek munkálatait pedig már akár idén el lehetne kezdeni, azonban ez főként a kormánytól függ.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb