Leckehangverseny felsős diákoknak

96

Klasszikus, dzsessz és népi zeneművek szerepelnek a csíkszeredai önkormányzat által kezdeményezett, az 5–8. osztályosok számára hamarosan elinduló leckehangversenyek programjában – tudtuk meg Kirmájer Enikő városi tanácsostól. A programkezdés feltéte­leiről múlt szerdán egyeztetett az önkormányzat a városi iskolák igazgatóival.

Fotó: László Róbert
Fotó: László Róbert

Miként arról már korábban beszámoltunk, a csíkszeredai önkormányzat októberben, soros havi tanácsülésén jóváhagyta az 5–8. osztályos diákok számára tervezett, nevelő jellegű zeneoktató program elindítását és finanszírozását. Az idei tanévre szóló programtervet Kirmájer Enikő a Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója és városi tanácsos ismertette lapunkkal.
– Folyó tanévben klasszikus, dzsessz és népi zeneművekkel készülünk. A leckehangversenyeket a Nagy István Művészeti Középiskola tanárai és a Csíki Kamarazenekar tagjai közösen tartják. A tanév ideje alatt minden diák négy alkalommal vehet részt leckehangversenyen, az első félévben Vivaldi Ősz és Tél versenyműveivel, majd a klasszikus dzsesszhangzással ismerkedhetnek a fiatalok – tudtuk meg Kirmájer Enikőtől. A tanév második felében ugyancsak Vivaldi, illetve magyar zeneszerzők által feldolgozott népi dallamok szerepelnek a repertoárban. Az iskolán kívüli tevékenységség célja a diákok zeneórákon elsajátított zenei műveltségének kiegészítése és a komolyzene iránt érdeklődő, azt értő fiatal generáció nevelése.
– Nem osztjuk korosztályokra a diákokat: az iskolák 5–8. osztályosai együtt érkeznek majd a hangversenyre a Csíki Mozi nagytermébe, ahol 250 diák fér el, ezért előfordul, hogy két iskola tanulóit kell összevonnunk – részletezte Kirmájer.
A tanórán kívüli leckehangversenyekre alkalmanként 3 lejes hozzájárulást kell befizessenek a szülők, valószínűleg a program elindulásával párhuzamosan félévre szóló, leckehangverseny-bérletet állít ki az önkormányzat.
Füleki Zoltán alpolgármester szerint az önkormányzat képviselői a múlt héten találkoztak a város iskoláinak vezetőivel, hogy egyeztessenek a zeneoktatási program elindításának feltételeiről. Ekkor született meg az a döntés is, hogy a korábbi elképzeléssel ellentétben nem a tanórák keretében, hanem azon kívül tartják meg a hangversenyeket.
– Az iskolaigazgatók támogatják a zeneprogram elindítását, a következőkben a szülőkkel kell egyeztessenek. Összesítenünk kell a diáklétszámot és beosztást kell készítenünk a tanintézmények között – mondta az alpolgármester.
Hogy mikor indul a program, mikor lesz az első leckehangverseny és a város iskoláiban tanuló diákok hány százaléka él az új lehetőséggel, az egyeztetéseket követően derül ki.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek