Látogatás a kutyamenhelyen

Állatbarát program

75

Diákok ismerkednek a kutyamenhellyel Gyergyószent­mik­ló­son a Salvator Alapítvány Állatbarát programja révén. Az állatok barátságosan fogadták látogatóikat, a gyerekeknek pedig rögtön ötleteik is támadtak, miképpen segíthetnének az ebeknek szerető gazdit találni.

Diákcsoportok látogattak a menhelyre. Felelősségről tanultak Fotó: Lázár Hajnal

Nem hétköznapi esemény volt tegnap a gyer­gyó­szentmiklósi kutyamenhelyen: diákcsoport látogatott oda. Hasonló látogatásra már az elmúlt héten is sor került, tudatos állattartás és állatvédelem témakörében szervezett program részesei voltak a diákok.
– A Starromania Alapítvány támogatásával a Salvator Alapítvány Állatbarát programot hirdetett, amely a magatartásformálást tűzte ki célul, haszonállatokkal, hobbiállatokkal, s a városban is komoly problémát jelentő kóbor ebekkel ismerkedhetnek a gyerekek – mondta el Gáll Katalin, a Salvator Alapítvány vezetője.
A gyerekek vidáman vették szemügyre a kutyákat, s nagyon örültek, hogy kettőt kiengedtek a kennelekből, kézről kézre adták a pórázt, hogy sétáltathassák és simogathassák azokat. Az ebek pedig mindannyian legszívesebben a látogatók körül rohangáltak volna.
– Nagy öröm számunkra, hogy a gyerekek szívesen foglalkoznak ezekkel az állatokkal, a kutyák mind annak a reményében csóválják a farkukat, hogy hátha valamelyik gyerek megszereti s hazaviszi – fogalmazott a programvezető. Hozzátette, a kóborkutya-probléma megoldásában igen fontos szerepe van annak, hogy a gyerekeket arra neveljék, tudatosan kezeljék ezt a kérdést. A diákoknak csoportokra osztva játékos feladatokat is meg kellett oldaniuk, természetesen ez esetben is a kutyák jelentették a fő témát, majd az állatorvosi rendelőbe is bemehettek. A diákok rögtön azon gondolkodtak, hogyan segíthetnének az ebeknek gazdát találni: egy lány figyelemfelkeltő plakátok készítésével népszerűsítené az örökbefogadási lehetőséget.

Láthatóan mind a gyerekeknek, mind pedig a menhelyen élő kutyáknak tetszett a program, s akadt olyan fiú is, akinek annyira megtetszett egy kutya, hogy azonnal hazavitte volna, a szülői engedélyt azonban még meg kell várnia.
Többen kérdezősködtek az örökbefogadás menetéről, s meglepődtek azon, hogy a kutyákért fizetni sem kell.
– Szeretnénk közelebb vinni a gyerekeket a természethez, az állatokhoz, mert azt tapasztaljuk, hogy ami 60-70 éve még nagyszüleink megélhetését, életformáját jelentette, az ma már a legtöbb embernek büdös, koszos, sokan az állatokról negatív véleménnyel vannak, s ez nem jó – mondta Gáll Katalin, és hozzátette, a diákoknak meg kell ismerniük az állattartással járó örömet, elégtételt is.
A program folytatódik, további csoportokat is fogadnak, és ha népszerű lesz a tanulók körében, a következő tanévben is folytatják majd.
A városi menhelyen egyébként jelenleg 150 kutya van, amelyek beoltva, ivartalanítva várják, hogy örökbefogadó gazdi jöjjön el értük.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek