Küzdelem a roncsautókkal

A lakók közreműködésével halad a nagytakarítás

302

A lakónegyedekben a lakók közreműködésével és segítségével gördülékenyen halad a tavaszi nagytakarítás, a városközpont területein, a Temesvári sugárúton és a Szabadság téren már kicsivel nehezebb haladni a parkolókban felejtett gépjárművek miatt – tudtuk meg a csíkszeredai önkormányzat városgazdálkodási osztályának a vezetőjétől. A közúton vagy magánterületen tárolt roncsautók elszállítása továbbra is fejtörést okoz.

Nemcsak a szemetet, hanem az útban levő autókat is elszállítják Fotó: László F. Csaba

Felhívásban ér­tesítette a megyeközpont lakóit a csíkszeredai önkormányzat a ta­vaszi nagytakarítást megelőzően a munkálatok kezdési időpontjáról és ütemtervéről. Szőke Domokos alpolgármester szerint a hivatal külön megkereste a lakószövetségeket is, és arra kérte őket, hogy a nagytakarítással párhuzamosan a közösségek is segítsenek a zöldövezetek megtisztításában, a fák, bokrok metszésében.
– Kérésünkre többnyire pozitívan reagáltak a lakóközösségek, mi pedig örömmel látjuk, hogy vannak jó példák a városban – mondta lapunknak Szőke Domokos alpolgármester.

A forgalmasabb szakaszokon nehezebb
A tavaszi nagytakarítás menetével és a munkálatok gördülékenységével kapcsolatosan Lá­zár Pétert, a Városgazdálkodási, energiamendzsment és helyi szállítási iroda vezetőjét kérdeztük, aki elmondta, hogy a lakónegyedekben az emberek közreműködésének és figyelmességének köszönhetően fennakadás nélkül haladtak a munkálatokkal, de másként volt ez a városközpont részeiben.
– A Temesvári sugárúton és a Szabadság téren már többször találkoztunk ott felejtett gépjárművekkel, de azt gondolom, hogy ez az említett városrészek forgalmasságának is köszönhető – tájékoztatott Lázár Péter.
A takarítást megelőzően hétköznapokon 13 órakor zárja le a hivatal a kijelölt városrészt, ezt követően 14 órakor kezdi el a takarítócsoport a munkát, hétvégén pedig reggel 8 órától van forgalomkorlátozás, a takarítást pedig 9 órakor kezdi el a munkacsoport.

Drága mulatság az autó kiváltása
Az osztályvezető szerint – akárcsak az előző években – idén is gondot jelent a lakónegyedekben, de főként a közúton és magánterületen tárolt régi, roncsautók jelenségének a megszüntetése. A megyeközpontban több ilyen helyszín is van: visszatérő problémát okoznak az elhanyagolt gépjárművek a Szív és a Márton Áron utcában, illetve az Erőss Zsolt Aréna parkolójában.
– Küzdünk a jelenséggel, és a magánterületeken hagyott roncsautók esetében is tenni fogunk valamit – tette hozzá az osztályvezető.
A tavaszi nagytakarítás alkalmával elszállított régi autókat a városi kertészet területén tárolja az önkormányzat. Aki szeretné kiváltani gépjárművét, annak be kell mutatnia az autó papírjait – bizonyítva, hogy ő a tulajdonos –, illetve igazolást kell felmutatnia az adók befizetéséről.
A gépjármű elszállítási költségét is ki kell fizetnie a tulajdonosnak. Ez 150 lej, illetve a raktározásért napi 50 lejt számol fel a hivatal. Amennyiben a gépjárműnek harminc napon belül nem jelentkezik a gazdája, az önkormányzat gazdátlanná nyilvánítja, közvagyonba veszi, majd leadja az ócskavastelepen.

Olvasói észrevételnek eleget téve arra is rákérdeztünk Szőke Domokos alpolgármesternél, hogy mi az oka a nagytakarítás és a hétvégi hagyományos vásár újbóli egybeesésének.
– Megpróbáltuk ezt is figyelembe venni, eredetileg nem kellett volna egy napra essen a két esemény. Egy héttel korábban szerettük volna kezdeni a takarítást, ezt az időjárás nem tette lehetővé. Szombaton igyekszünk a reggeli órákban elvégezni a munkálatokat a Kossuth Lajos utcának azon a részén, ahol a vásár zajlik, hogy ne zavarjuk sem az árusokat, sem a vásárlókat – mondta az alpolgármester.
Ma délután egyébként a Temesvári sugárút II. szakaszán takarítanak, holnap pedig a zöldségpiac környékén és a Piac utcában.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek