2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Kutyavilág – megoldáskereső beszélgetések

Hogy lehetne csökkenteni a kóbor kutyák számát? Megváltoztatni az emberek hozzáállását a kutyatartáshoz? Ezek és más, a kutyatartással kapcsolatos kérdések merültek fel a Zöld Szé­kelyFöld Egyesület és a Ká­jo­ni János Megyei Könyvtár által indított délutáni beszélgetéssorozat első találkozóján.

11_kutya

A zöld szerda nevű beszélgetéssorozatot a tervek szerint minden második héten megszervezik a megyei könyvtárban, és mindig egy általános környezetvédelmi problémát jelölnek ki témának. A sorozat első előadását Kutyavilág címmel tegnap tartották dr. Buslig Johanna állatorvos, Bedő Csilla, a Pro Animalia Egyesület állatmenhelyének ügyvezetője, dr. Kiss Ervin, az állategész-ségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság állatrendőrségi osztályának munkatársa részvételével.
– A találkozók mindenki számára nyitott szakmai beszélgetések, tehát célunk az, hogy ne csupán egy előadást halljanak, hanem a résztvevők maguk is elmondják tapasztalataikat. Ezzel a beszélgetéssorozattal arra törekszünk, hogy problémákat azonosítsunk és megoldást is keressünk rájuk – közölte a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke, Csonta László.
A mostani alkalommal kutyatartók, kiképzők, tenyésztők is megosztották egymással tapasztalataikat, kérdésekkel fordulva egymáshoz, valamint a szakemberekhez. Az agresszív kutya fogalmát is próbálták árnyalni, illetve arra a következtetésre jutottak, hogy Csíkszereda figyelmen kívül hagyja, hogy nagyon sok a kutyatartó gazda, és például nincs kutyapark.
Dr. Kiss Ervin, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság állatrendőrségi osztályának munkatársa kifejtette, feladatai közé tartozik a gazdátlan kutyák problémájának kezelése is. Lehetőségei korlátoltak: a megyében összesen három menhely van, pedig minden polgármesteri hivatalnak kötelessége lenne állatmenhelyet létesíteni és legalább egy személyt alkalmazni, aki ezzel foglalkozik. Kiss Ervin a hivatalok kétharmadát személyesen is meglátogatta, a polgármesterek tudatában vannak az előírásnak, de pénzük nincs ilyen célra.
A kóbor ebek esetében előrelépést a chipes azonosítórendszer kiterjesztésében látnának a kutyatartók. Elhangzott, a szaporítókat is lehetne ellenőrizni, hiszen senki sem figyel arra, hogy hány kutya születik, mi lesz velük, pedig ezekből a kennelekből is kerülnek utcára ebek. Továbbá eredményesebbé kellene tenni a menhelyi örökbefogadást.

Györffy Ibolya

Kapcsolódó cikkek:

14,352RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb