Kutyaszános közösségi élmény Gyergyócsomafalván

Északi származású kutyák a fogatok előtt. Idén is sikeres volt a rendezvény Fotó: Kertész László

A helyi polgármesteri hivatal szervezésében immár harmadik alkalommal tartottak nemzetközi kutyaszánhúzó eseményt Gyergyócsomafalván, szombaton és vasárnap. A helyszínen ismét változtattak, azonban ezúttal is az Ózon panzió környékén zajlott a megmérettetés – huszonnyolcan vettek részt versenyzőként az eseményen. A szervezők lapunknak kifejtették, míg tavaly a túlzott mennyiségű csapadék, addig idén a hó hiánya okozott némi fejtörést, azonban végül megoldást találtak a problémára, és sikeresen lezajlott a program.

Északi származású kutyák a fogatok előtt. Idén is sikeres volt a rendezvény Fotó: Kertész László
Északi származású kutyák a fogatok előtt. Idén is sikeres volt a rendezvény Fotó: Kertész László01

Ismételten változtattak a rendezvény helyszínén, a szervezők elmondása szerint az erdő északi részét választották, mivel ott még megmaradt a hó, ráadásul az utóbbi napokban még havazott egy keveset, ami nagyban segítette a munkát. A gyergyócsomafalvi származású, jelenleg a Beszterce-Naszód megyei Óradnán élő római katolikus plébános, Kiss Attila kezdeményezésére, két éve tartották meg először a rendezvényt, azóta pedig hagyománya lett a programnak a községben.
A résztvevőként is benevezett főszervező – kinek munkáját Baróti Botond segítette – kifejtette, hat napon át terepjáróval, szánnal és különböző más eszközökkel hordták a havat a pályára, mondván, a rendezvénynek nem szabad elmaradnia.
– Ha a csomafalvit arra kérik, hogy fesse le az eget, akkor nem azt kérdezi hogyan, hanem milyen színű legyen? Ez a hozzáállás jellemezte a munkát – fogalmazott Kiss Attila. Több nemzetközi versenyt is a háta mögött tudhat, elmondása szerint 2008-ban kezdett kutyafogathajtással foglalkozni, a legnagyobb problémát pedig továbbra is az jelenti, hogy Romániában nem ismerik el hivatalosan ezt a tevékenységet.
A kétnapos rendezvényre szép számban kilátogattak a csomafalviak, igazi családi élményt ígért a verseny megtekintése, a gyermekek ugyanakkor a kutyaszánozást is kipróbálhatták.
Az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, négy csapat pedig a Moldovai Köztársaságból jött. Közülük két versenyző kifejtette, korábban csak kerekes fogatot hajtottak, ez az első alkalom, hogy lehetőségük van a havas pályát is kipróbálni. Idén egy újdonsággal, az úgynevezett szkijöringgel is megismerkedhettek az érdeklődők, ahol nem fogaton, hanem síléceken áll a hajtó.
Gyergyócsomafalva polgármestere, Márton László Szilárd lapunknak azt mondta, fontosnak tartották a rendezvény felkarolását, mivel több olyan helyi versenyző is van, akik folyamatosan sikereket érnek el nemzetközi versenyeken. A településvezető hozzátette: jövőre is igyekeznek megtartani a programot.

Kertész László