Kutyás tábor az ismerkedés jegyében

Hogyan közeledjünk egy kutyushoz, merjük-e megsimogatni és ha igen, hogyan? Milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy barátság alakulhasson ki ember és kutya között? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ egyhetes tábor keretében azok a gyerekek, akik napról napra közelebb kerülhettek az ember legjobb barátjához. Az állatasszisztált csoportos tevékenységet a Caritas Esély Programja és a Sie Sie Stúdió Egyesület szervezte augusztus 5–9. között a Márton Áron Szociális Központban, Gyergyószentmiklóson.

Ilyen sem volt még Gyergyószentmiklóson. Újszerű foglalkozás

Közel húsz, különböző életkorú gyerek és fiatal meg egy lelkes csapat: Szellő és Rubi kutya, valamint gazdájuk, Csilla – ennyien kellettek a jó hangulatú táborhoz, amely a gyulafehérvári Caritas Esély Programjában részt vevő mozgássérült gyerekeknek szólt. A napközis táborban óvodástól egyetemistáig a legkülönbözőbb életkorú személyek ismerkedhettek a kutyatartás szabályaival, az állatokhoz való közeledés mikéntjével.

Az utolsó tábori napon már látszott a fáradtság a kutyákon és a résztvevőkön egyaránt, ennek ellenére lelkesen végezték azokat a gyakorlatokat, amelyek a legnépszerűbbek voltak a heti program során.
– Készségfejlesztő játékokat játszottunk a héten: elsősorban a finom- és nagymozgások fejlesztésére koncentráltunk, de voltak memóriát, olvasási és kommunikációs készséget erősítő gyakorlatok is. A gyerekek nagyon élvezik, megszerették a kutyákat és nagyon figyelnek arra, hogy betartsák a tanult szabályokat – mondta Bartalis Csilla, aki elsősorban gyógypedagógus, de idén májustól engedélyezett terápiás tevékenységet végezhet Szellő kutyával egy csapatban.

Korai még következtetéseket levonni. De a hozzállás biztató Fotók: Boncina-Székely Szidónia

Mivel Romániában még nincs lehetőség ilyen jellegű engedélyt szerezni, Csilla az amerikai Pet Partner Egyesület révén, Nagyszebenben vizsgázott, hogy kutyáival végezhesse a tevékenységet Kolozsváron, és most már Gyer­gyószentmiklóson is.
Az első alkalommal szervezett egyhetes táborban a nagyszámú résztvevő miatt Szellő mellett Rubi kutyát is bevették a tevékenységekbe, utóbbi amúgy az agility kutyás sportban jeleskedik. A játékok során a több mozgást igénylő, dinamikusabb részeknél az uszkár gyorsasága és lendülete sokat segített a gyerekeknek is.
– Mivel első alkalommal szerveztük és nagyon különböző korosztályú és képességű résztvevők körében, ezért messzemenő következtetéseket nem szeretnék levonni a heti tevékenységünkből. Az viszont látható, hogy nagyon szerették a játékokat, jól együttműködtek és senki sem zárkózott el a tevékenységektől. Biztos vagyok benne, hogy ha kutyával találkoznak az elkövetkezőkben, tudják majd, hogyan bánjanak vele és biztosan nem fognak félni – mondta a tábor vezetője.

A pénteki zárónapon a heti történések levetítésével és megbeszélésével is felidézték a legfontosabb tudnivalókat, játékos formában. A szervezők szerint a gyerekek lelkesedése és érdeklődése, valamint a módszer hatékonysága további hasonló tevékenységeket eredményez majd.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb