Kutyagumik tavasza

155

Tavasszal nemcsak a természet ébred, a télen a hó jótékony takarására bízott szemét is felszínre kerül: a cigarettacsikk, a nassolnivalók csomagolása és a kutyaürülék is kidugja a fejét a hó alól. Télen sokszor rácsodálkoztam az egyik csíkszeredai középiskola mellett a diákokra, hogy képesek tömegesen dacolni a mínuszokkal egy cigaretta kedvéért, most viszont már az is látható, hogy a csikket sem vitték be az iskolába: egy zsáknyi cigarettavéget össze lehetne szedni a sarokról. Kiexportálták az iskolából a cigiző diákok problémáját, úgy, ahogy sok kutyatartó a kutyagumi gondját elintézi. Az utcára kijáró vagy netán kicsapott ebek a dolgukat is ott végzik el, igazi szlalompályává alakítva a kerékpársávot és a járdát. A kutyasétáltatók sem mindig szedik össze kis kedvencük végtermékét. Egy hároméves leányzóval sétálgatva és őt lépten-nyomon a kutyagumikra figyelmeztetve egyértelmű, hogy nemcsak a gazdátlan vagy szabadjára engedett ebek potyogtatnak a járdákon. Magam is kutyatartó vagyok, rendszeresen szedem én is a foxink után azt, amit kell és tudom, milyen kinézete, állaga van egy táppal etetett egyed végtermékének. Undorító olvasni? Igen, írni is. Meg nézni és kerülgetni is a járdán.
De veszélyes is lehet a kutyaürülék. A webbeteg.hu honlapnak nyilatkozva a magyarországi Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszékének egyik tudományos főmunkatársa, állatorvos kifejtette, véleménye szerint a házi kedvencek ürüléke veszélyes hulladék, ugyanis parazitikus képletek (peték, lárvák, cysták, oocysták) lehetnek benne, ezek mellett pedig olyan baktériumok is megtalálhatók a kutya és a macska ürülékében, amelyek egy része veszélyes is lehet az emberre nézve. Kihangsúlyozta, problémát jelent, hogy a legtöbb kutya nincs rendszeresen féregtelenítve, ezért egyharmaduk bélsarában megtalálható ilyen-olyan parazitikus képlet. Ezek a pici kis lárvák, peték pedig könnyedén hazajuthatnak velünk a cipő talpán, benyalhatja őket a kezéről az épp az előbb hasra esett kisgyerek és befújhatja az ablakunkon vagy közvetlenül az arcunkra, szánkba is a tavaszi szél.
Ha csak a zsögödi Nagy Imre utcából összegyűjtenénk az ott felgyűlt kutyagumit, biztos vagyok benne, hogy több tíz kilóra rúgna a mennyiség. Idén is. Ahogy tavaly is. És talán jövőre is.

R.Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek