hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kutyadolog

Csíkszereda önkormányzata pár napja fogadta el a megyeszékhely új kutyatartási szabályozóját. Tiltás van benne bőven, kérdés, hogy a betartását sikerül-e megvalósítani.
Nem ellenzem a kutyatartást, sőt, de nem tömbházlakásban. Megértem, hogy vannak állatbarát emberek, akik bárhol, bármilyen körülmények között képesek ebet vagy egyéb négylábú állatot tartani, de a kutyusnak, macskának sem a legmegfelelőbb hon egy tömbházlakás.
Azt, hogy játszótereken, tömbházak környékén vagy a központi parkban tilos lesz a kutyasétáltatás, nemhogy jónak találom, hanem teljes mértékben támogatom. Nem egyszer láttam már homokozóban dolgát végző házi kedvencet, ahol picivel később kisgyerekek játszottak előszeretettel. A homokozó gyakorlatilag fertő lett, a gyerek és legtöbb esetben a szülő pedig ezt nem is sejti.
Remek ötlet, hogy a város négy pontján kutyasétáltatásra alkalmas helyszínt jelöltek ki a helyi önkormányzati képviselők. Csak ezzel is van egy kis gond, vagyis inkább lesz, sőt, nem is egy, hanem kettő, mi több, ha jól számolom, akkor három. De vegyük sorra. A Kalász negyedben lakó, hetvenéves, egyedül élő, mozogni is alig tudó, ebet tartó nénike vagy bácsika mindennap elsétáltatja kutyáját az ifjúsági parkig és vissza. A majdnem egész nap a tömbházban tartózkodó kutya meg visszafogja magát és nem végzi el ügyes-bajos dolgát, amíg a tett helyszínére nem ér – na ezt lesz nehéz megmagyarázni. Főleg a kutyának. A másik gond, hogy a helyszínek kijelölésének megvalósítását egy éven belül kell kijelölni. Az lehet holnap is, de lehet 2020. május 31. is. Addig hol sétáltat a nagyérdemű kutyát? Ha van szabály, annak a betartását is ellenőrizni kell. Ezzel pedig a helyi rendőrséget bízzák majd meg. De Csíkszeredában még nincs helyi rendőrség. Kutya van, szabályzó van, sétáltatásra hely kijelölve, de a megvalósítás még várat magára, addig is szabad a vásár, mert nincs aki betartassa a határozatot.
Ami még nagyon tetszett: a házi kedvencek sétáltatása közterületeken kizárólag pórázon engedélyezett. Ön látott már olyan személyt Csíkszeredában, aki macskát pórázon sétáltatott? Én még nem, de biztos, hogy érdekes lesz.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb