Kutatás az energiaitalról

482

Bizonyára sok olvasónk fogyasztja vagy már kóstolta az energiaitalok valamelyikét. De vajon elgondolkodott azon, hogy milyen hatással lehet ez az egészségre? Három elsőéves génsebészet szakos hallgatónk azt kutatta, hogy a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói körében milyen energiaital-fogyasztási szokások vannak, és mi lehet ennek a következménye.

Nagy Kinga, Csomós Noémi Adél és Dániel Balázs. Tele energiával Fotó: Szőke Zsuzsa

A Tudományos Diákköri Konferenciára benevezett – Dániel Balázs, Csomós Noémi Adél és Nagy Kinga alkotta – csapat a dolgozat témáját egyik órán döntötte el, amikor vezetőtanáruk, dr. Mara Gyöngyvér, a Biomérnöki Tanszék egyetemi docense ajánlására felmerült az energiaitalok egészségkárosító hatása. Azt vizsgálták, hogy hogyan hat az energiaital az emberi szervezetre. A sapientiás egyetemisták körében kérdőíves kutatást végeztek. Kérdéseik között szerepelt például: milyen gyakran és hol fogyasztanak energiaitalt; melyik márkát szeretik; hallottak-e az egészségkárosító hatásairól; hány évesen, hol és mikor fogyasztották először?
A kitöltött kérdőívek elemzése után diagramokat készítettek és az eredményeket összehasonlították egy törökországi és egy miskolci kutatással. A különbség nagy volt: a törökországi egyetemisták a miskolciakhoz és a csíki hallgatókhoz képest sokkal kevesebb mennyiségű energiaitalt fogyasztanak, később próbálták ki, mint fiataljaink. A kutatásból kiderült például az, hogy a legfogyasztottabb márka a Hell, a kérdőívet kitöltők kétharmada választotta ezt az energiaitalt.
Csíkszeredában legtöbben a szórakozóhelyeken, kocsmákban fogyasztják, de akadt olyan is, aki a bentlakásban. Bár a kérdőív nem tért ki arra, hogy a szórakozóhelyeken magára vagy alkoholos itallal keverve fogyasztják, talán mind azt gondoljuk, hogy az utóbbi lehetőség a valószínűbb – bár ez nem zárja ki az első választ sem. Arra a kérdésre, hogy miért fogyasztják, a válasz az ital íze volt.

Az Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián az Élelmiszertudományi és biotechnológia tagozatban mutatták be dolgozatukat, amelynek idén a Sapientia – EMTE sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja adott otthont. A 11 dolgozat között nem részesültek díjban, de nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a zsűritől. Értékelték, hogy génsebészet szakos hallgatókként már első éven jelentkeztek a tudományos diákköri konferenciára, és kutattak egy elég fontos társadalmi problémát.
– Rengeteg stressz ért, de rájöttünk, hogy nem kellett volna túlizgulnunk a dolgokat. Ez volt az első tudományos előadásunk nagyközönség előtt. A munkafolyamat alatt néha elgondolkodtunk azon, hogy miért kellett elvállalni, de rengeteg idő és munka van benne, és visszagondolva nem bánjuk. Az előadásunkat követő dicsérőszavak, a megkönnyebbülés és a sok tapasztalat azt mondatja, hogy megérte mindez. Megjött a kedvünk hozzá. Épp a bemutatónk előtt jutott eszünkbe, hogy jövőben a cigaretta egészségkárosító hatásairól is készítenénk kutatást. Az kicsit bonyolultabb lenne, de nagy eséllyel abba is belevágunk – nyilatkozta lapunknak Csomós Noémi Adél és Nagy Kinga.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek