Kurjantások törték meg Gyergyószentmiklós csendjét

Pogány kori szokások

63

Huszonhetedik alkalommal szer­vezték meg a hagyományos far­sangtemető ünnepséget tegnap Gyergyószentmiklóson, a rendezvény iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés. Ahogy minden évben lenni szokott, ezúttal is a szentmisét követően tartották meg az ostorcsattogtatással, kurjantások­kal, népzenével és énekkel fűszerezett felvonulást, amelyet követően a helyi népművészeti alkotóház udvarán nézett farkasszemet Cibere vajda és Konc király.

Dramatikus játék az alkotóház udvarán. Továbbvitt hagyomány Fotó: Kertész László

Már pénteken elkezdődött Gyer­gyó­szent­mik­lóson a farsangolás: először a gyermekeket várták jelmezes táncházba, majd este a felnőttek számára húzták a talpalávalót a művelődési ház stúdiótermében.
Tegnap a már hagyományos farsangtemető ceremóniát tartották: a római katolikus templomtól a népművészeti alkotóház udvarára vonult a tömeg, ahol a böjtöt megtestesítő Cibere vajda, valamint a húsos ételekre utaló Konc király küzdelmét tekinthették meg. A Batthyány Ignác Technikai Kollégium diákjai által előadott humoros, dramatikus játék többször is megnevettette a közönséget, a műsort követően pedig a szervezők fánkkóstolóra hívták a jelenlévőket.
Kisné Portik Irén néprajzkutató hosszú évekig állt a rendezvény szervezésének élén. Mint lapunknak rámutatott, az elmúlt három évben egykori tanítványa koordinálta az eseményeket, aki most áldott állapotban van.
– Örömmel vettem vissza a feladatot, és boldogan tapasztalom, hogy a felvonuló tömeg nem apad, hisz a látvány arra készteti az embereket, hogy kijövet a templomból, velünk együtt felsorakozzanak és ünnepeljenek. Fontosnak tartják megízlelni azt a pogány szokásmaradékot is, amelyből sikerült újjáépíteni a dramaturgiai játékot – részletezte, hozzátéve: a nagy érdeklődés annak a jele, hogy mindenki örömét leli abban, hogy megszervezik a farsangtemetést, ennél pozitívabb visszajelzés pedig nem is szükséges.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek