Kuriózumok lehetnénk

107

Próbálok visszaemlékezni a falvakon szervezett legutóbbi öt eseményre, amelyen részt vettem, de igazából lehetne a legutóbbi akárhány is, mert csak elvétve találnék olyant, amely pontos időben kezdődött. Szinte nincs is olyan esemény, amelyet ha meghirdetnek tegyük fel 18 órára, ne kezdődne legalább 10 perces késéssel. De ez még a szerencsés eset, mert nemegyszer akár fél órás késéssel is számolhatunk. Az esti eseményeknél ez hatványozottan zavaró, az újságíró számára különösen, ha netán még aznap meg kell írnia a beszámolót, mivel a másnapi újságban meg kell annak jelennie.
Nem értem, és egyre kevésbé tudom elfogadni ezt az áldatlan helyzetet. Többnyire nem a szervezőkkel van a probléma, hanem velünk. Valamiért túl kényelmesek vagyunk. Ha egy akármilyen kultúrotthonban meghirdetnek egy eseményt, akkor a közönség 40 százaléka valamiért úgy érzi, hogy teljesen rendben van, ha 15-20 perces késéssel érkezik. Nem gondolunk bele, hogy a kényelmünkkel mások értékes idejét raboljuk? Nem gondolunk bele, hogy ez pofátlanság?
Németország és a németek sok mindenről híresek, többek között a kiváló gazdasági teljesítményükről, a jólétről, és még valamiről: a pontosságukról, precizitásukról. És azt hiszem, hogy minden sikerük erre a tulajdonságukra vezethető vissza: azzal teszik egyszerűbbé és élhetővé a mindennapjaikat, hogy mindent a saját és a közösségük(!) jól felfogott érdekében pontosan elvégeznek. A németek tudják, hogy az idő értékes, fontos dolgok múlnak akár perceken, másodperceken.
Nagy bajok vannak ellenben a pontosságra vonatkozó székely mentalitásunkkal: van, hogy túl korán érkezünk – a saját jól felfogott érdekünkben –, mert ha a sofőr nem látja az utast a megállóban, idő előtt elmegy a busz. Nálunk az a kuriózum, ha a vonat pontosan érkezik, és az is kuriózum, ha valamilyen munkát megrendelünk és precíz, minőségi, időben befejezett végeredményt kapunk a pénzünkért.
Örülnék neki, ha nálunk nem lenne kuriózum, ha valami időben elkezdődik. Sőt örülnék, ha arról ismernének bennünket, hogy pontosak, precízek és megbízhatók vagyunk.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 26-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek