Kupakokból mozaikot?: Környezetvédelem, alkotás, élmény

11

Kezdhetik a színes kupakok gyűjtését azok az udvarhelyszéki gyermekek és fiatalok, akiknek felkelti az érdeklődését a KupakMOZAIK címmel meghirdetett vetélkedő. A felhívás azokhoz szól, akik környezettudatosak és tudnak csapatban alkotni.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) és az RDE Hargita hulladékgazdálkodási vállalat vetélkedőt hirdetett meg az elemi, általános és középiskolásoknak. Egész Udvarhelyszékről várják a tízfős csapatokat, akik március 27-ig jelentkezhetnek online.
A KupakMOZAIK tulajdonképpen a tavaly nyáron indított KupakSzív akcióhoz kapcsolódik, amelynek a lényege, hogy a város több pontján elhelyezett nagy méretű és szív alakú fém tárolóba minél több műanyag dugó gyűljön össze, amelynek egyrészt célja a helyes szelektív hulladékgyűjtésre felhívni a figyelmet (azaz arra, hogy a PET-palackokról eldobás előtt vegyük le a kupakot és tapossuk össze), illetve támogatási alapot gyűjteni környezetvédelmi tevékenységekhez – közölte Csáki Rozália, az SZKA igazgatója.
A KupakMOZAIK értelemszerűen a kupakokról szól, és június 6-án rendezik meg azt a szabadtéri versenyt, amelyen a diákcsapatok egy-egy általuk választott környezetvédelmi témát kupakokból raknak ki. Az „alapanyagot” maguknak a versenyzőknek kell összegyűjteniük, az előzetes becslések szerint egy kétszer két méteres mozaik kirakásához legkevesebb 5000 kupakra van szükség, és ez mintegy 10 kilogrammnyi mennyiség. Mintegy két és fél hónap áll a jelentkezők rendelkezésére – hívta fel a figyelmet az SZKA vezetője.
A június eleji versenyen elkészült alkotásokat szakmai zsűri véleményezi. A szervezők értékes nyereményeket ajánlanak fel: például az első helyezett csapat minden tagja egy-egy kerékpárt vihet haza, de belépőt is lehet majd nyerni a hargitafürdői Balu Parkba. A verseny szabályzatáért, felkészülési tanácsokért, értékelési szempon­tokért és további információkért a közösségi alapítvány szka.org címen elérhető honlapját kell felkeresni.

Lehet, hogy elmarad az Odaadó Est is. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) égisze alatt működő Jótékony közösség programjáról van szó, amelyen három közösségi projekt „szállna harcba” minél több támogatásért. Az esemény időpontját március 19-ére tűzték ki, és tegnap kora délután arról értesített az SZKA vezetősége, hogy egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e Odadaó Est vagy sem. Mint írják: egyeztettek a Megyei Közegészségügyi Hivatallal, és abban maradtak, hogy hétfőn, március 16-án újra tárgyalnak, és akkor hoznak döntést arról, hogy elhalasztják-e az eseményt.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek