Kulturális fesztiválra készül Gyergyószentmiklós

107

A korábbi években sikeresnek bizonyult programok mellett, újdonságokat is kínál a IV. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál. A holnap kezdődő rendezvénysorozattal minden korosztályt igyekszik megszólítani a szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ (GYMK). A július 7–10. közötti rendezvénnyel egy időben, július 7–9. között ezúttal is megtartják az Unplugged fest elnevezésű zenei fesztivált – minden este koncertekkel várják az érdeklődőket.

The Brunette Quartet. Sokszínű koncertet ígérnek
The Brunette Quartet. Sokszínű koncertet ígérnek

Korpos Andrea egyéni kiállításának megnyitójával, holnap délután 18 órakor kezdődik a fesztivál, majd egy órával később a The Brunette Quartet koncertezik a zsinagógában. Az együttest Horváth Orsolya, Asztalos Petra, valamint a gyergyószentmiklósi származású Kósa Júlia és Kósa Mária alkotja. A klasszikusoktól kezdve a kortárson át egészen a filmzenékig mindenféle műfajt felölelő színes programmal készülnek a koncertre.
Pénteken 18 órától a Szent Miklós Kamaraegyüttes tartja évadzáró koncertjét az örmény templomban, ezzel egy időben pedig az Évszázados történetek című dokumentumfilmet vetítik a Benedek-kúriában. A napot bábelőadással zárják, 19 órától a Cimborák bábszínház a művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella termébe várja a gyermekeket.
Szombaton a Művészetek utcájává alakul a Márton Áron utca: képzőművészek és kézművesek alkotnak majd, sőt a szervezők újítása, hogy ezúttal bárki kipróbálhatja magát a különböző tevékenységeken. Ugyanitt 14 órától az Arany Griff Rend tart középkori hadi bemutatót, majd a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend a boszorkányégetés szemléltetésére hívja az érdeklődőket. A szervezők megjegyezték: érdekesség, hogy a „boszorkányt” a nézők közül választják ki.
A fesztivál utolsó napján, vasárnap a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Székely jelképek pecséten, címerben és a Hagyományos életmód a mindenna­pokban című kiadványait mutatja be a Karancsi-teremben.
A kulturális fesztivállal egy időben zajló Unplugged fest-en minden este különböző zenekarok koncerteznek a város szórakozóhelyein.
– A rendezvény a képzőművészeknek és a kézműveseknek is bemutatkozási lehetőség – fogalmazott Fórika Sebestyén, a szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója.
A programokról bővebben a www.kulturfeszt.ro oldalon lehet tájékozódni. A rendezvény társszervezője a Gyergyó­szent­mik­lósért Turisztikai Egyesület, támogatója Hargita Megye Tanácsa, valamint cégek.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.