2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Különleges eseménnyel készül a Csíki Székely Múzeum: A látogatók mint régészek

 

Gyarmati Zsolt és Pusztai Tamás. Új kiállítás készül.                                                                   Fotó: László F. Csaba

A Csíki Székely Múzeum igazgatója, Gyarmati Zsolt beszámolót tartott az elkövetkezendő eseményekről. A soron következő egy képzőművészeti esemény lesz, ahol a Studio 9 csoport hagyományos kiállítással jelentkezik október 30-án, Xantus Géza vezetésével. Nem utolsósorban egy kiemelt jelentőségű múzeumi kiállítás is lesz Elit alakulat 2.0 néven, amelynek kurátora dr. Pusztai Tamás régész.

Az erdélyi kultúrakedvelő közösség megszokhatta, hogy a Csíki Székely Múzeum időnként nagyobb időszakos kiállításokkal jelentkezik, amely jelen esetben egy tárgycentrikus tárlat lesz.
− Mondhatni, régészeti kiállítás még nem volt a Csíki Székely Múzeum falain belül, így ez egyedi esemény – jelentette ki Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.
Mint elhangzott a tegnapi sajtótájékoztatón, régészeti kiállítás nagyon vonzó tud lenni a helyi lakosság számára, legfőképp, ha az a magyarság történelmét mutatja be. A tárlat legelőször Miskolcon nyílt meg és egy korábbi feltárás eredményeit mutatja be. Nagyon tömény, háromtermes kiállításra számíthatnak az érdeklődők.
A kiállítás nem a honfoglalás témáját dolgozza fel, hanem 73 embert mutat be, akinek feltárták a sírját a Karosi temetőben.
– Ennek a 73 embernek három dolgot köszönhetünk: ők azok, akik 895-ben és az ezt követő évtizedekben részt vettek a honfoglaláson, nekik köszönhetjük, hogy a középkori Magyarország Európa legerősebb hatalma volt, valamint azt is köszönhetjük, hogy ma létezünk mint magyarok – emelte ki dr. Pusztai Tamás, az Elit alakulat 2.0 kurátora.
Mint mondta, az általuk létrehozott régészeti kutatólaboratórium élethűen illusztrálja egy régész munkáját, ezáltal a látogatók régészként járhatják végig az Elit 2.0 kiállítást. Az élményt fokozzák majd a filmvetítés, illetve a korszak szakértői által tartott vendégelőadások.
A november 20. és 2020. április 20. között látogatható tárlat a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János jóvoltából érkezik Erdélybe.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb