Külön utakon folytatják

175

Gyimesközéplokon és Gyimes­fel­ső­lokon prioritásként kezelik idén (is) az ivóvízhálózat és szennyvízhálózat építésének előrehaladását. A korábbi elképzeléssel ellentétben azonban mégsem lesz közös a rendszer: saját szennyvíztisztítót épít Középlok és Felsőlok. Középlokon a kultúrotthonok és a focipálya korszerűsítése, Felsőlokon pedig tűzoltószertár és a PUG elfogadása szerepel a legfontosabb idei célkitűzések között.

A két Hargita megyei Tat­ros menti község korábban fejlesztési társulást (ADI) is létrehozott annak érdekében, hogy ivóvíz- és szennyvízhálózatát közösen építse meg. Az akkori elképzelés szerint Kö­zéplokon, a megyehatár közelében épült volna a két községet kiszolgáló szennyvíztisztító állomás, az együttműködést azonban nem találta életképesnek a középloki helyi tanács, ezért saját rendszer építésére szavazott.

Tervek és tervek
Gyimesközéplok előrehaladottabb fázisban van: 2,5 millió euró értékben nyert EU-s pályázatot, amelynek előfeltételeként tavaly elvégezték a tisztítóállomás építéséért vásárolt terület telekkönyvezését, és elkészítették a megvalósíthatósági tanulmányt. Jelenleg folyamatban van a kiviteli tervek közbeszerzése, és minél tovább haladnának idén a – több éve húzódó, és várhatóan évekbe kerülő – megvalósítással.
– Jávárdipatakáról indul az ivóvízellátás, és a megállói kultúrotthonig vezetjük fel a vizet, onnan pedig a megyehatárnál épülő tisztítóig visszük a szennyvizet. A felső faluvéget, valamint Hidegség felső végét később bővítéssel kapcsolnánk a rendszerbe – közölte Gergely Károly polgármester.
Felsőlok lemaradt, mert csak azután vásárolhatott saját területet, miután kiderült, hogy neki is szüksége lesz tisztítóállomásra. Egyebek mellett erre a célra fektettek be, így ma már rendelkezésükre áll az ülepítő majdani helye. Idei célkitűzésük a források befogására és a szennyvízhálózat építésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.

Pap Imre

Kicsi, de fontos megvalósítások
A polgármesterekkel való évértékelő beszélgetésünk során az derült ki, hogy eget rengető megvalósítások nem voltak 2017-ben, viszont számos téren előrelépést könyvelhettek el.
Gyimesközéplokon a közvilágítást fejlesztették a főutak mentén és a mellékpatakoknál, megyei tanácsi támogatással megépült a tűzoltószertár – de az átvétel még várat magára –, továbbá turisztikai menedékház épült Farkaspallón az egykori iskola helyén. A régi épületet elbontották, ugyanott most 45 személy elszállásolására alkalmas menedékház fogadja az arra járókat. Gergely Károly szerint ez év egyik feladata, hogy az új létesítményt bekapcsolják a gyimesi turizmusba. A polgármestertől megtudtuk: dacára a nyári árvizeknek, Farkaspalló felé az út jelenleg is jól járható, személygépkocsival is. Pap Imre községvezető Gyimesfelsőlokon a már említett területvásárlást, az ingyenes telekkönyvezések haladását (a község területének mintegy 30 százalékát telekkönyvezték) nevezte a legfőbb megvalósításoknak. Továbbá 730 méteren aszfaltoztak Görbepatakon – így már csak bő 600 méter maradt a 2 km-es szakaszból –, telekkönyvezték az összes községi besorolású utat, és a közvilágítás terén is fejlesztettek.

Szűkösebb költségvetéssel számolnak
Pap Imre három-négy ezer lejjel szerényebb költségvetésre számít idénre – és amúgy tavaly 900 ezer lejt fizettek ki fejlesztésekre –, Gergely Károly pedig egyelőre nem akart becslésekbe bocsátkozni, de ő is úgy látja, valamennyivel kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk.
Középlokon nagy léptékű beruházás várható a kultúrotthonokat illetően is: 1,5 millió eurós pályázatból lebontják és újjáépítik Hidegségben a közösségi épületet, ugyanebből az összegből a községközpont kultúrotthonát, valamint a templom közelében lévő, „megállói” kultúrházat is fejlesztik. Utóbbiak esetében főként a fény- és hangtechnika korszerűsítése a cél, Hidegségen viszont 200 fő befogadására alkalmas épületet valósítanának meg már idén. A kivitelezés közbeszerzésének borítékbontása január végén történik meg. 50 ezer eurós hitelt is felvett a község ennek érdekében.

Gergely Károly Fotók: Hargita Népe / Archív

Emellett mintegy 100 ezer euróból – 50 ezer eurós LEADER-támogatással – bekerítik a focipályát, és a gyepet szabványok szerinti minőségűre javítják.
Gyimesközéplokon az általános rendezési terv (PUG) elfogadása a polgármester egyik célkitűzése. Pap Imre szeretné, ha idén nemcsak megvitatnák, hanem tanácshatározatban jóvá is hagynák a PUG-ot.
– A legfontosabb idei feladat talán a tűzoltószertár építése. Volt egy tűzoltóautónk, tavaly pedig Magyarországról kaptunk egy újabbat, de szertárunk még nincs. A szennyvíztisztító szomszédságában építünk tűzoltóállomást. Már megvan a megvalósíthatósági tanulmány, és a megyei tanácsnál is pályáztunk – mondta Pap Imre.
A szóban forgó, megvásárolt területen egyébként a közeljövőben tájház jellegű, hagyományos gyimesi portát is kialakítanak.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek