Külföldről pótolják a hiányt a feldolgozók

Novemberi tejstatisztika

155

Magyarországon októberben tonnánként átlagosan 10 euróval volt olcsóbb a tej, mint Romániában, ám a téli időszakra hagyományosan beszűkülő hazai kínálat miatt a romániai feldolgozóknak nem is nagyon marad egyéb választása, minthogy termelésük szinten tartásához importból fedezzék tejszükségletüket.

Kevesebb tejet kapnak a hazai fejőstandokról a tejfeldolgozók. Ismét nő az import súlya Fotó: Domján Levente

Havi szinten 8,3 százalékkal, több mint hétezer tonnával kevesebb nyers tejből, azaz az októberben átvett 89,8 ezer tonnához képest 82,3 ezer tonnából termeltek novemberben a hazai tejfeldolgozó üzemek – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett legfrissebb tejipari adatsorából. A jelentés tanúsága szerint a hazai tejbegyűjtő központokból kieső nyersanyagmennyiséget a romániai tejfeldolgozók a külföldi tejtermelő gazdaságokból rendelt tej több mint 8 százalékos növelésével kísérelték meg ellensúlyozni: novemberben az importtej volumene 10 128 tonnára bővült, miközben egy hónappal korábban az ország határain kívülről származó tejmennyiség még 9314 tonna volt. A feldolgozókba kerülő tej átlagos minőségi paramétere 3,90 százalékos zsír- és 3,31 százalékos fehérjetartalmat mutatott. A tejüzemek egyébként 2018. január és november között összesen 1 millió 25 ezer tonnányi tejből termeltek, amiből 911 ezer tonna a hazai tejtermelő farmokról és tejbegyűjtő központokból, a hiányzó 114 ezer tonna pedig a külföldi tejtermelő telepekről származott – olvasható ki az INS napokban közzétett adataiból.
A magyarországi Agrárgazdasági Kutatóintézet tavaly decemberben publikált tejpiaci jelentése ugyanakkor az uniós tagállamokban alkalmazott nyerstej-felvásárlási árakra is kitér. Eszerint a tavaly októberben Romániában a nyers tej átlagára tonnánként 305,2 euró volt, ami 4,65 lejes átváltási árfolyam mellett kilónként 1,42 lejes átlagárat takar. Az említett időszakban az EU 28 tagállamában a nyers tej tonnájáért a feldolgozók átlagosan 359,1 eurót fizettek. Októberben a legolcsóbb árat a magyarországi, illetve a balti országok tejtermelőinek kínálták: Lettországban a nyers tejre tonnánként 293,4 eurós, Magyarországon 295,7 eurós, Litvániában 307,6 eurós, Bulgáriában pedig 303 eurós átlagárat jelentettek. Uniós szinten egyébként a nyers tejért a legmagasabb árat Cipruson (tonnánkét 569 eurót) és Máltán (549 eurót) fizetik. A nagyobb tejtermelő gazdaságok közül 2018 októberében Ausztriában 378,6 eurót, Dániában 379,4 eurót, Franciaországban 367,1 eurót, Hollandiában 380 eurót, Németországban 366,3 eurót, Lengyelországban 325,7 eurót, Szlovákiában pedig átlagosan 324,5 eurót fizettek a nyers tej tonnájáért.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek