Külföldön megjött siker

307

Fiatal képzőművészként itthon próbált meg otthont teremteni és karriert építeni. Az első, majd sokadik sikertelen vagy félbemaradt próbálkozás után azt mondta: bátor lesz, külföldön kamatoztatja tehetségét. Ki ő? Bartha Nóra grafikus, akinek november 25-én a csíkszeredai Budapest Baarban nyílik egyéni kiállítása. Pál Bíborka beszélgetett vele.

Külföldi munkavállalás miatt manapság olyan sok fiatal hagyja el a szülőföldjét, hogy már nem lehet számon tartani, sőt egy újabb történet talán már nem is érdekli az itthon maradottakat. Bartha Nóra története azonban más, ő nem kimondottan a megélhetés és a külföldön kínált magasabb bér miatt döntött úgy, hogy Bécsbe költözik. Bár fiatal képzőművészként megpróbált itthon gyökeret verni, több csíkszeredai cégnél vállalt reklámgrafikusi, majd illusztrátori állást, párkapcsolata és a szakmai beteljesedés hiánya sodorta a határon túlra.
– Az volt a vágyam, hogy az emberek megismerjék a munkáimat. Sajnos, erre nem találtam itthon lehetőséget. Fiatal képzőművészként nem tudtam előteremteni egy egyéni kiállítás költségét. Mivel a barátom évek óta Bécsben élt, úgy döntöttem, hogy bár nem beszélek németül, kiköltözöm hozzá – mondta Bartha Nóra grafikus.
Nóra a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Középiskolában, majd a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen alapozta meg képzőművészeti tudását, és minden vágya az volt, hogy híres grafikus legyen. Nem félt ezt kimondani, tenni ezért, bátorságának és kitartásának pedig a legváratlanabb helyzetben ért be a gyümölcse. Bécsbe költözését követően megismerkedett az Ibiza Art Fair Galéria alapítójával, Adriana Daly Peterovával.
– Adriana a szárnyai alá vett és helyet adott a galériájában, ugyanakkor szabad kezet adott, nem korlátozta alkotói szabadságomat. Szabadon dönthetek arról, hogy miről és milyen technikával szeretnék dolgozni. Munkáim nagy része portré, illetve akt, csendélet. Leginkább ceruza, szén, hidegtű és linómetszet technikával készítem rajzaimat – részletezte.
A fiatal, itthonról elszakadt képzőművész már túl van az első bécsi kiállításon, munkái ezáltal bekerültek a külföldi galériák által nyilvántartott és megvásárolható képek közé. A galéria alapítója, Adriana pedig folyamatosan szemmel követi munkáit, tanácsokkal látja el.
– Az első kiállításnak jó volt a visszhangja. Én voltam a legfiatalabb művész a csoportban, senkit nem ismertem, meg is voltam kissé szeppenve, de aztán sokan megszólítottak, gratuláltak és biztattak a folytatásra. Számomra most az a legfontosabb, hogy megismerjék a nevem – számolt be első élményeiről.
Bár Nóra három évet élt Csíkszeredában, és sok barátra tett szert itt, a megyeszékhelyen még nem volt egyéni kiállítása. November 25-én ezt is sikerül pótolnia a budapesti Mozgóház Alapítvány és a Budapesti Showszínház által alapított Budapest Baarban.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek