Külföldön kiadott anyakönyvi iratok

Itthon is be kell jelenteni

177

Be kell jelenteni a külföldön kiadott anyakönyvi okiratokat a hazai anyakönyvi hivatalokban – erre hívja fel a figyelmet közleményben a gyergyószentmiklósi városháza.

Házassági anyakönyv. Az iratokat is honosítani kell

Nagyon sok hazai lakos dolgozik vagy él külföldön, így egyre többeket érint a 64/2011-es kormányhatározat, amelynek értelmében minden külföldön kiadott anyakönyvi okiratot itthon is be kell jelenteni.
A gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal közleményben hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a román állampolgársággal rendelkező személyek külföldi anyakönyvi okiratait (születés, házasság, elhalálozás) kötelezően át kell írni az országos törvénykezés értelmében a hazai anyakönyvi hivatalban az országba történő visszalépést követő 6 hónapon belül, vagy az okmány kézbesítése után. Az átírási kérelmeket az igénylő lakhelyének önkormányzatánál vagy anyakönyvi hivatalában kell kérvényezni.
Az átíráshoz szükséges a külföldi ország által kibocsátott eredeti okmány, annak fordítása és hitelesített másolata. A gyergyószentmiklósi városháza anyakönyvi hivatalában havonta jelentkeznek olyanok, akik külföldön házasodtak, ott született gyerekük vagy családtagjuk más országban hunyt el.
Az anyakönyvi hivatalban leggyakrabban Németországban kiállított okmányok átírását kérték az elmúlt években. Az ott dolgozók tapasztalata szerint azonban olyanok is szép számmal vannak, akik megfeledkeznek vagy nem tudtak erről a kötelezettségről, és utólag találták szembe magukat problémákkal, például az itthon be nem jelentett gyermek iratai miatt, hiszen nem tudták hivatalos ügyeiket intézni.
Az átírásra vonatkozó kéréseket minden érintett saját településének anyakönyvi hivatalába kell benyújtsa. A közlemény megjegyzi, mivel a különböző külföldi országok által kibocsátott okmányok esetében különböző a kiegészítő akták listája, ajánlott informálódni a kérés beadását megelőzően, az érintettek Gyergyószentmiklóson ezt a helyi anyakönyvi hivatalnál tehetik meg vagy a 0366–139911-es telefonszámon.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek