Kulcsár-Terza: felvettük az ügy pulzusát

Szenátusi nem a székelyföldi autonómiára

209

Maga az előterjesztő sem gondolta, hogy a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet elfogadná a szenátus, ennek fényében pedig nem pofonnak érzi a tegnapi döntést, hanem a folyamat érdemi kezdetének. Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő szerint elemezniük kell a reakciókat, majd azok szellemében – legkésőbb jövőre – újra benyújtanák a tervezetet.

Tegnap a képviselőházhoz hasonlóan a szenátus is elutasította a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet. Sok reményt már csak amiatt sem lehetett fűzni hozzá, mert múlt héten a közigazgatási szakbizottság is negatívan véleményezte. Ezt a szakbizottsági jelentést 96 szavazattal erősítették meg, mindössze 9 ellenében. A Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott, és az RMDSZ képviselői frakciójában tevékenykedő MPP-s Kulcsár-Terza József által benyújtott tervezet ezzel egy időre megbukott.
Az előterjesztő mindezt mégsem tekinti pofonnak, hanem a folyamat érdemi kezdetét látja benne.
– 28 éven át nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel úgy, ahogyan kellett volna. Most vettük fel az ügy pulzusát. Magam sem gondoltam, hogy elfogadnák, mint ahogy mások sem gondolhatták. De már voltak a szakbizottságokban olyanok, akik nem utasították el, „csak” tartózkodtak – közölte Kulcsár-Terza József, hozzátéve, hogy a bizottságokban olyanok is akadnak, akik akár el is fogadnák a tervezetet, ha az mélyebben elő lenne készítve. – Le kell ülnünk, elemeznünk kell, hogy mi volt a jó, mi volt a rossz, mit hozott és mit vitt el ez a tervezet. Utána, meglátásom szerint legkésőbb jövőre ismét be kell nyújtanunk egy tervezetet – fogalmazott a képviselő, nem rejtve véka alá, hogy feltehetően még az sem lesz az utolsó.
Megjegyezte: tanulnunk kell a románoktól, akik nagyon összezárnak, ha magyar kérdésről van szó: olyankor nem számít sem a korrupció, sem a kormányzás. Kulcsár-Terza szerint a Székelyföld autonómiájának számunkra is ilyen, széles körben felvállalt ügynek kell lennie, amelyért a pártok, az egyházak és a civil szervezetek határozottan összefognak.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek