Krumplival az alultápláltság ellen

A fejlődő országokban sokan nem elsősorban az élelmiszerek hiánya, hanem azok nem megfelelő vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt szenvednek alultápláltságban. Erre keresnek megoldást a szuperburgonya létrehozói.

A sokoldalúan felhasználható krumpli. Táplálóbb gumók termesztése a cél

A perui Nemzetközi Burgonya Központ (CIP) több külföldi intézménnyel együttműködve 2004-ben egy új, magas vas- és cinktartalmú „szuperkrumpli” kifejlesztését kezdte el, amely fontos eszköz lehet az alultápláltság leküzdésében – írja a freshplaza.com cikkére hivatkozva az agroinform.hu mezőgazdasági hírportál. A fejlődő országokban ugyanis több millió ember nem elsősorban az élelmiszerek hiánya, hanem azok nem megfelelő vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt szenved alultápláltságban. A terhes anyák esetében ezeknek az anyagoknak a hiánya különösen veszélyes lehet, mivel a magzat, illetve az újszülött rendellenes fejlődéséhez vezethet.
Dr. Oscar Ortiz, a Nemzetközi Burgonya Központ igazgatója meg van győződve arról, hogy mivel a burgonya világszerte a rizs és a kukorica után a harmadik legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszer-termék, annak vassal, cinkkel és vitaminokkal való dúsítása széles tömegek étrendjében hozhat lényeges javulást, és így nagy lépést jelentene a probléma megoldásában.
A program végrehajtásához a perui génbankból mintegy 200 burgonyafajtát vettek igénybe, és annak végéhez közeledve már sikerült több olyan fajtát létrehozni, amelyek a hagyományos fajtákhoz képest 40-80 százalékkal több vasat tartalmaznak, hektáronkénti terméseredményük azonban a termesztésben lévő fajtákhoz képest alacsonyabb. A következő lépésben ezeket bőtermő fajtákkal keresztezik, hogy a kedvező összetételű fajták hazamát növelni lehessen. Az ígéretes fajtajelölteket most Afrikában, valamint Bangladesben és Nepálban tesztelik.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...