Kreml: ez már szinte nyílt fenyegetés!

Oroszország biztonsági fenyegetésként fogja fel az amerikai tankok és páncélozott harcjárművek Lengyelországba vezénylését – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Keleti szárnyán növeli védelmi képességeit a NATO. A zászlóaljban román katonák is lesznek

Peszkov csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, bármely ország negatívan értékelné az idegen katonai jelenlét megerősítését határai közelében. „Úgy tekintünk erre, mint fenyegetésre, és mint olyan lépésre, amely veszélyezteti érdekeinket és biztonságunkat” – mondta. „Egy harmadik ország erősíti jelenlétét Európában a határaink mentén. Amely még csak nem is európai ország” – tette hozzá a szóvivő, mintegy megkerülve azt a tényt, hogy az Egyesült Államok a NATO tagja. Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy a katonai kontingens létszámának nincs különösebb jelentősége. A szóvivő kifejezte Moszkva „őszinte reményét”, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump megválasztott amerikai elnök jól kijön majd egymással, és nagyobb lesz a két ország közötti kölcsönös tisztelet, mint az Obama-kormányzat idején volt. Rámutatott, hogy Trump „legalább” készségét fejezte ki a párbeszédre. „Ez nem jelent hajlandóságot arra, hogy mindenben megállapodjunk egymással. Ez aligha lehetséges, és Moszkva nem is erre számít, de a párbeszéd alapot szolgáltat a reményre és segíthet bennünket abban, hogy kiutat találjunk sok bonyolult helyzetből” – hangoztatta. Peszkov ugyanakkor kijelentette, hogy a Kreml nem ért egyet Rex Tillerson amerikai külügyminiszter-jelöltnek a Krímmel kapcsolatban elhangzott kijelentéseivel. Tillerson törvénytelennek nevezte a félsziget elcsatolását Ukrajnától, és kijelentette, hogy a terület feletti orosz szuverenitást az Egyesült Államok csak akkor ismerheti el, ha azzal Ukrajna népe is egyetért.
Csütörtökön délelőtt átlépte a német–lengyel határt egy több tucat katonai teherautóból és Humvee típusú harcjárműből álló amerikai menetoszlop. A coloradói Fort Carsonból kivezényelt, a németországi Bremerhaven kikötőn át érkező 3. páncélos dandár menetoszlopában az amerikai katonákkal együtt a harcegység parancsnoka, Christopher R. Norrie ezredes is jelen volt, akit a nyugat-lengyelországi Zaganban állomásozó lengyel páncélos hadosztály parancsnoka, Jaroslaw Mika altábornagy üdvözölt a határon.
A NATO keleti szárnyának megerősítése keretében Lengyelországba vezényelt amerikai katonák első csoportja már korábban megérkezett Zaganba. A három másik alsó-sziléziai községben – Swietoszówban, Skwierzyniában, valamint Boleslawiecben – január 18-ig telepítendő csapatok kilenc hónapon át, az Atlantic Resolve NATO-hadművelet keretében állomásoznak majd Lengyelországban. Az állomány egy részét a balti államokba, illetve Bulgáriába és Romániába irányítják át, az egyik zászlóaljat Bajorországba telepítik. Februárban a New York állambeli Fort Drumból 60 Chinook, illetve Black Hawk szállító, valamint 24 Apache harci helikopter is érkezik kétezer fős katonai kontingenssel. A légierő parancsnoksága Németországban lesz, egyik bázisát a nyugat-lengyelországi Powidzben létesítik.
A NATO az ukrán válság és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón döntött úgy, hogy keleti szárnyán megnöveli védelmi képességeit. Ennek értelmében áprilisban Lengyelországba és a balti államokba az észak-atlanti szövetség négy nemzetközi zászlóalját telepítik rotációs rendszerben. Az amerikai parancsnokságú, mintegy ezerfős, román és brit katonákból álló zászlóalj nagy része az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskiében, valamint Orzyszban állomásozik majd.

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...