kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

kreativitás az oktatásban: Csíki pedagógusok ismerkedtek a finn módszerrel

A finn oktatási modellel ismerkedett közel kétéves projekt keretében a csíkszeredai József Attila Általános Iskola öt pedagógusa. A tapasztalatokról Ferencz-Salamon Alpár igazgató számolt be.

Kreativitás konferencia és vásár Csíkszeredában. Ötletcsere                                                         Fotó: Barabás Emőke

A csíkszeredai József Attila Általános Iskola munkatársai a Spektrum Oktatási Központ által kezdeményezett projekt keretében ismerkedhettek meg a világ egyik legeredményesebbnek tartott oktatási modelljével, a finn modellel.
– A továbbképző 2017 decemberében kezdődött és főbb célkitűzése volt, hogy finn modell alapján bátorítsa a projektben részt vevő szakembereket a kreativitás minél szélesebb körű alkalmazására az iskolai oktatásban – mondta el Ferencz-Salamon Alpár.
A programban részt vevő pedagógusok többnyelvű weboldalt hoztak létre, hogy tapasztalataikat megosztva segítsék az érdeklődő szakembereket az innovatív módszerek kipróbálásában. A résztvevők kidolgoztak egy online mérőmódszert, amely által az oktatók felmérhetik, hogy mennyire kreatívak a saját tanítási tevékenységeik, melyek az oktatói erősségeik, és melyek azok a területek, amelyeken fejlődniük kell.
A creativeschools.eu/hu címen elérhető weboldal a projektben részt vevő csapatok mindegyikének nyelvén – románul, magyarul, olaszul és hollandul – teszi elérhetővé a szakmai anyagokat.
A program része volt a tananyag kidolgozása, amelyet Finnország egyik legrégebbi tanárképző intézetével, a jyväskyläi egyetem szakmai segítségével fejlesztettek ki. 2018 novemberében a projektben részt vevő országok: Románia, Magyarország, Olaszország és Hollandia 4-4 fős oktató csapatai egyhetes finnországi képzésen vettek részt, a tanfolyam a neves egyetemen zajlott. Tanelméleti képzésből és iskolák, tanintézmények látogatásából állt a program, amelynek során megismerték és elemezték a különböző iskolák oktatási környezetét, tanítási módszereit.
Hazatérve projektet kellett készíteniük a tanultakról, illetve arról, hogy miként látják az új ismeretek beépülésének lehetőségeit saját iskolai környezetükbe, tanítási folyamataikba.
– A tanultak és tapasztaltak eredményeként kézikönyvet adtunk ki, ezt a nemrégiben rendezett kreatív vásáron és konferencián népszerűsítettük – közölte az igazgató, hozzátéve, új ismereteiket rendezvényeken, módszertani napokon népszerűsítették, szülőknek tartottak tájékoztató előadásokat, cikkeket jelentettek meg a Magyar Közoktatás és a Magiszter folyóiratokban, illetve műhelymunkát szerveztek a Spektrum Oktatási Központtal közösen.
A projekt záróeseménye volt a nemrégiben megszervezett Kreativitás konferencia és vásár, ahol jó gyakorlatokat mutattak be, közel 20 pedagógus részvételével. Legkiemelkedőbb meghívottjuk Jukka Sinnemäki volt Finnországból, aki 2019-ben megkapta a világ legjobb tanára elismerést.
– Hosszú távú célunk, hogy a kreativitás vásárt és konferenciát legalább kétévente megtartsuk, jó gyakorlatok felmutatásával, illetve a projektet alapul véve továbbképzési programot építsünk fel. Ezt a programot a pedagógusok házán és pedagógusok szövetségén keresztül bonyolítanánk le, s bárki számára hozzáférhető lenne – fűzte hozzá.
Rámutatott, egyik legkiemelkedőbb következtetésük, hogy a magyar közoktatásban is vannak kreatív kezdeményezések, csak a negatív hírektől nincsen esélyük megnyilvánulni, ugyanakkor tanulságként állapították meg, hogy a finn csodát nem a PISA-szinten elért eredmények jelentik, hanem a pedagógusok és azok mentalitása. Az ő oktatási módszerük nagyon alapos tanári továbbképzés eredménye: a gyermek igényeihez alakítja az oktatást s ehhez hozzárendel bármit, akár az osztályterem átrendezését is, ha arra van szükség.
A Spektrum Oktatási Központ ügyvezető igazgatója, Lázár Csilla szerint a tanároknak szánt képzés legfontosabb hozadéka a pedagógusok bátorítása, ösztönzése volt, lehetőségük nyílt ugyanis fejlődni abban, ami őket foglalkoztatja.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb