Közzétették a nyolcadikosok képességvizsga-eredményeit

A diákok 64 százaléka vette sikerrel az akadályt

568

Kifüggesztették az iskolákban, illetve az Oktatási Minisztérium és a tanfelügyelőségek honlapján is elérhetővé, tanulmányozhatóvá váltak a nyolcadik osztályosok múlt heti képességfelmérő vizsgájának az eredményei. Hargita megyében 2524 általános iskolát végző tanuló kisérettségizett, közülük 1621-en szerezték meg az 5-ös átmenő vagy annál nagyobb jegyet.

Diákok nézik a vizsgaeredményeket Fotó: László F. Csaba

Az idei kisérettségi nagyjából zökkenőmentesen zajlott az egész megyében, tájékoztatott korábban Görbe Péter főtanfelügyelő, ez azt jelenti, hogy senkit nem zártak ki a vizsgáról, mert szabálytalanságot követett volna el. A megmérettetésre jelentkező 2640 gyermekből 115 nem jelent meg a vizsgán. Az átmenő 5-ös vagy annál nagyobb osztályzatot 1621-en kapták meg, tehát a diákok 64,22 százaléka vizsgázott sikeresen. Tavaly egyébként hasonlóan teljesítettek a nyolcadikosok, akkor valamivel nagyobb arányban, a diákok 67,87 százaléka lépte át a küszöböt. A Hargita megyei tanulók magyar nyelv és irodalomból teljesítettek a legjobban: a 2115 vizsgázónak 92,81 százaléka vizsgázott sikeresen. A román nyelv és irodalom vizsgát 49,92 százalék, míg a matematikát 56,65 százalék vette sikerrel.
– Az eredmények alapján úgy értékeljük, hogy az idén vizsgázó nyolcadikosok hozzávetőleg hasonlóan teljesítettek, mint a tavalyi végzősök, csak háromszázalékos a különbség. Az évfolyamok összehasonlítását nem tartom a legjobb módszernek, hiszen minden évben más gyermekek ülnek be a vizsgapadba, a kapott eredmények pedig nem vetítik előre, hogy mennyire lesznek sikeresek az élet más területein – vélte Görbe Péter.
Az idei vizsgán Hargita megyében egyetlen diák sem kapott 10-es osztályzatot, a legjobb eredményt, 9,95-ös átlagot a maroshévízi Sfântu Ilie Általános Iskola diákja, Cioba Cristina Oana Mara érte el. A magyar anyanyelvű diákok közül a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola diákja, Jánó Róbert bizonyult a legjobbnak, ő megyei összesítésben a negyedik a 9,78-as átlagával.
Azok, akik elégedetlenek voltak a kapott osztályzatukkal, tegnap 14 és 19 óra között nyújthattak be óvást. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket szombaton teszik közzé. A vizsgára egyébként országszerte több mint 150 ezer nyolcadik osztályt végzett fiatal iratkozott be. A képességfelmérő vizsgán kapott osztályzat a kilencedik osztályos felvételihez szükséges jegy 80 százalékát teszi ki, a maradék 20 százalékot, az ötödik-nyolcadik osztály tanulmányi átlaga.
A főtanfelügyelő meglátása szerint, azok, akik egyetlen vizsgán sem jelentkeztek személyesen, feltehetően azért tették ezt, mert nem szeretnének középiskolában továbbtanulni, vagy már tudják, hogy inasiskolában folytatnák a tanulmányaikat. Hozzátette, az őszi pótvizsgára jelentkezhetnek azok is, akik ezúttal nem jelentek meg, illetve azok, akik nem érték el az átmenő osztályzatot.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.