Közzétették a hivatalos programot

Ferenc pápa romániai látogatása

540

A szentszéki sajtóiroda közzétette tegnap Ferenc pápa romániai látogatásának programját. A csíksomlyói útról sokkal több nem derült ki, mint amennyit eddig tudni lehetett, de immár hivatalos, hogy helikopterrel érkezik a városi stadionba, majd a késő délutáni órákban Jászvásárra utazik.

Többet tudunk Ferenc pápa érkezéséről, de még mindig keveset. Már közel 80 ezren regisztráltak a somlyói miséjére

A vatikáni sajtóiroda tegnap 15 órakor közölte a szentatya romániai látogatásának hivatalos programját, ezt a közleményt fordította magyarra a romkat.ro weboldal.
A tájékoztatás értelmében május 31-én Ferenc pápa 11.30-kor érkezik meg az otopeni-i repülőtérre, és fogadáson vesz részt az államelnökkel, a nunciussal és a romániai püspöki konferencia tagjaival. Ezt követően a Cotroceni-palotában beszédet tart a világi és egyházi méltóságok, a diplomáciai testület és a civil szervezetek képviselői – hozzávetőleg 300 személy – előtt. Délután magánfogadáson találkozik az ortodox pátriárkával, majd a román ortodox egyház szinódusának képviselőivel a pátriárkatus székhelyén – közli a romkat.ro. A szentatya a Nemzet megváltásának katedrálisában Daniel pátriárkával közösen elimádkozza a Miatyánkot. Utolsó programpontként a Szent József római katolikus katedrálisban szentmisét mutat be és szentbeszédet mond.
Másnap érkezik Csíksom­lyó­ra. A somlyói látogatással kapcsolatban mindössze annyi derül ki, hogy fél 10-kor Bákóba indul, ahonnan 10 óra 10 perckor száll fel a helikoptere Csíkszereda felé. Itt a városi stadionban landol, onnan indul a csíksomlyói kegyhelyre, majd a szentmise helyszínére, ahol szentbeszédet mond. Távozásának időpontja egyelőre nem ismert, de annyit tudni lehet, hogy 17 óra 25 perckor már a jászvásári római katolikus székesegyházat látogatja, azt követően pedig a kultúrpalota előtti téren fiatalokkal és a családokkal találkozik, majd visszatér Bukarestbe.
Az utolsó itt töltött napján Balázsfalvára látogat – nagyszebeni átszállással –, ahol keleti rítusú szentmise keretében boldoggá avatja a hét görögkatolikus vértanú püspököt. Délután a helyi roma közösség tagjaival találkozik. A szentatya és kísérete autón megy a városi stadionba – áll a közleményben –, onnan pedig helikopteren a szebeni repülőtérre, ahol ünnepélyesen búcsút vesz, majd visszaindul Rómába.
A csíksomlyói tartózkodásáról tehát újdonság nem igazán derült ki, viszont Szőcs Csaba sajtófelelőstől megtudtuk: ismét élénkült a regisztráció a pontifex.ro weboldalon, és immár a 80 ezret közelíti a regisztrált zarándokok száma.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek