péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Közzétette az „árlistát” a mezőgazdasági minisztérium

Beruházási pályázatokat a projekt értékének 3-6 százalékáért, a fiatal gazdáknak szóló pályázatokat pedig az összérték 3 százalékáért írhatnak a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság mun­katársai, de a kisgazdasá­gok részére a 6.3-as intézkedésre szóló pályázat elkészítését már ezer lejért is vállalhatják.

Szénabálát cipelő gazda. A szakigazgatóság is beszáll a pályázatíró piacra

Miniszteri rendeletben rögzítette a megyei mező­gazdasági igazgatóság által nyújtható szolgáltatások díjszabását Petre Daea, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője. A Hivatalos Közlönyben február végén megjelent 43-as rendelet értelmében például a korábbi agrárkamara személyi állományával kiegészült Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság – saját bevételének gyarapítására – tájékoztató anyagok sokszorosítása mellett különböző mezőgazdasági, farmfejlesztési pályázatokat is írhat, illetve az üzleti tervek módosításával, a pályázatok elszámolásával kapcsolatos dokumentációk összeállításában is szolgáltatásokat nyújthat.
A 2014–2020-as Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) be­ruházást támogató intézkedéseire írt pályázatokért a szakigazgatóság a projekt értékének 3-6 százalékát kérheti el: a díjszabás a pályázat összetettségétől, illetve a 2016-ban alkalmazott áraktól függ – olvasható a jogszabály mellékletében. Az induló fiatal gazdák támogatását célzó 6.1-es intézkedés pályázatírói díját – ami a támogatás előlegösszegének lehívásához szükséges dokumentáció összeállítását is tartalmazza – a szaktárca a pályázat értékének 3 százalékában határozta meg, ugyanezen szolgáltatásáért viszont a vidéki nem mezőgazdasági tevékenységek indítását támogató 6.2-es intézkedésre készített pályázatok esetében a projektek értékének 2-3 százalékát várja el. A megyei mezőgazdasági igazgatóság a kisgazdaságok felzárkóztatását 15 ezer euróval támogató 6.3-as intézkedésre írt pályázatok esetében projektenként 1000 lejt kérhet el.
A gazdák ugyanakkor a korábbi, 2007–2013-as PNDR-ből áthozott pályázataikkal kapcsolatban is kérhetik a mezőgazdasági igazgatóság segítségét: a folyamatban levő, 141-es intézkedésre pályázó gazdák harmadik, negyedik és ötödik évi elszámolásának összeállítása alkalmanként 150 lejbe, míg a 112-es pályázatot nyert fiatal gazdák második, egyben végelszámolási ügycsomójának összeállítása – a pályázat bonyolultságától függően – 400-800 lejbe kerülhet. 400 lejt kér a szakigazgatóság egyébként azoktól a pályázóktól is, akik az intézmény szakembereinek segítését a 6.1, 6.2 vagy a 6.3-as intézkedéseken nyert pályázatok elszámolása és második részletének lehívása érdekében veszik igénybe. Az üzleti terv módosításához szükséges dokumentumok elkészítését a régi Vidékfejlesztési Terv 112-es, 141-es, illetve az új Vidékfejlesztési Terv 6.1, 6.2 és 6.3-as intézkedésein 150 lejes díjszabás ellenében vállalják, míg a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökséggel kötött finanszírozási szerződések kiegészíté­seinek elkészítéséért alkalmanként 100 lejt kérnek. A pályázni kívánó gazdák amúgy a gyümölcsösök telepítése, üvegházak létrehozása kapcsán is fordulhatnak a szakigazgatósághoz: a kért technikai tervek kidolgozása 500 lejbe kerül, de az üzleti tervek, technikai és technológiai költségszámítások elkészítését az igazgatóság munkatársai 20 lejes óradíjjal kalkulálják.
A megyei mezőgazdasági igazgatóság szolgáltatásait nemcsak pályázatírás, hanem számos más téren is igénybe vehetik a gazdák, gazdaszervezetek, önkormányzatok, közbirtokosságok. Például a legeltetési, legelőhasználati üzemtervek kidol­gozására: utóbbira a miniszteri ren­deletben rögzített díjszabás hektáronként 10–20 lej között alakulhat. Ugyanakkor a szakigazgatóság képzéseket, gazdatanfolyamokat is szervezhet: a résztvevőktől az alaptanfolyamok esetében 220 lejes, a 360 órás szakképzéseken 400 lejes, míg a 720 órás tanfolyamok esetében 700 lejes tandíjat kérhet.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb