Közvitára bocsájtott tervezet: így élünk majd május 15 után?

7 835

Elmehetünk végre a fodrászunkhoz, de előre kell vele időpontot egyeztetnünk és várakozás közben egyetlen másik ügyfélhez sem ülhetünk közelebb két méternél. Legalábbis akkor, ha az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP)honlapján ma közvitára bocsátott javaslatai végül törvényerőre emelkednek.

A szépségszalonok (fodrászat, manikűr, pedikűr és kozmetika) szolgáltatásai csak előzetes időpont-egyeztetéssel vehetők igénybe, hogy ne legyenek várakozó személyek a helyiségben – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

Szigorú szabályok

Minden kliensnek legkevesebb négy négyzetméter hely kell hogy rendelkezésére álljon, és tartaniuk kell a kétméteres távolságot egymás között.

A bejáratnál lázat mérnek, és akinek 37 Celsius-fok fölött van a testhőmérséklete, nem léphet be a szalonba. Belépéskor a kézfertőtlenítés is kötelező, az ehhez szükséges kellékekről a szolgáltatónak kell gondoskodnia.

„Az alkalmazottaknak állandó jelleggel kesztyűt és maszkot kell viselniük, a munkaeszközöket és a munkafelületeket minden ügyfél után fertőtleníteni kell” – olvasható a tervezetben.

Ugyanakkor a személyzet által használt védőmaszkokat legtöbb négyórás időközönként cserélni kell, a kesztyűket minden ügyfél után fertőtlenítik, a helyiséget legfeljebb kétoránként kiszellőztetik.

A szükségállapot lejártával életbe lépő intézkedéscsomag tervezetben további előírások is szerepelnek.

Fertőzöttek fogorvosi ellátása

Például a légúti tünetekkel küzdő, az otthoni elkülönítésben vagy karanténban levő, illetve az igazoltan koronavírus-fertőzött személyeket május 15-e után csak az erre kijelölt fogorvosi rendelőkben lehet ellátni.

A rendelőben – kivételes esetektől eltekintve (gyerekek, kísérőre szorulók stb.) – csak a páciens tartózkodhat.

A váróteremben senki sem tartózkodhat, ugyanakkor ajánlott eltávolítani a kávéautomatákat és/vagy vízadagolókat, újságokat, folyóiratokat, játékokat.

A rendelőket fertőtlenítőadagolókkal kell ellátni, rendszeresen fertőtleníteni kell a kilincseket, illemhelyeket.

Előnyben kell részesíteni a kártyás fizetést, a POS-terminálokat rendszeresen fertőtleníteni kell.

Csak előzetes telefonos/online időpont-egyeztetés alapján lehet kezelésre jelentkezni.

A 65 évesnél idősebbeket a rendelési idő elejére, az olyan kezeléseket, amelynek során aeroszol képződhet, a rendelés végére kell programálni.

A pácienseknek fertőtleníteniük kell a kezüket, és mindenkinek megmérik a lázát.

A közvitára bocsátott dokumentumban a szállodák, tömegközlekedési eszközök, szépségszalonok, fogászatok, nem koronavírusos betegeket ápoló kórházak, iskolák, templomok és egyterű irodák működésének tervezetét lehet tanulmányozni.

A dokumentum elérhető a a közegészségügyi intézet honlapján (www.insp.gov.ro), a közlemények mappában. A tervezettel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat a propuneri.relaxare@ms.ro e-mailcímre lehet eljuttatni.

HN-információ/Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.