Közvitán a városfejlesztési stratégia

57

Első körben online társadalmi egyeztetésen, majd a polgármesteri hivatalban nyílt, személyes találkozó keretében vitatták meg a 2016–2020 időszakra elkészült Integrált Városfejlesztési Stratégiát Csíkszeredában. A közvitán jelen volt a dokumentum előkészítésére megbízást kapott Planificatio Kft. képviselője, valamint Szőke Domokos polgármesteri feladatkörökkel megbízott alpolgármester. A Csíkszereda Polgármesteri Hivatala tanácstermében meghirdetett közvitán tizenhat személy jelent meg.

Csák László és Szőke Domokos ismerteti a stratégiát. Ötletbörze Fotó: László Róbert
Csák László és Szőke Domokos ismerteti a stratégiát. Ötletbörze Fotó: László Róbert

Június 14-én online társadalmi egyeztetésre hirdette meg a Planificatio Kft. az Integrált Városfejlesztési Stratégiát, a tegnapi közvita előtt Csák László cégvezető lapunknak azt nyilatkozta: 1600-an nézték meg az online elérhető dokumentumot, 160 személy pedig olvasta a hozzászólásokat is.
– A hozzászólások aránya eléri a stratégia terjedelmének a 10 százalékát, véleményem szerint ez már jó arány. Egy Csíkszereda Polgármesteri Hivatalához tartozó alintézmény is megfogalmazta észrevételeit, többen jelezték felénk ugyanakkor gazdasági kérdéseiket, javaslataikat – tudtuk meg Csák Lászlótól.
Szőke Domokos alpolgármester és Csák László, a stratégia elkészítésével megbízott cég vezetője is fontosnak tartja, hogy a város lakossága is véleményezze a dokumentumot.
– Javaslataikat, észrevételeiket feljegyzem, és lehetőség szerint beépítjük a stratégiába – szólt a jelenlévőkhöz Csák.
Az Integrált Városfejlesztési Stra­tégiát június végén kell véglegesítse a Planificatio Kft.
A megyeszékhely közforgalma fejlesztésére és az általa felvetett kérdésekre a fenntartható mobilitási terv tartalmaz javaslatokat, az ehhez kapcsolódó kérdéseket pár héten belül online társadalmi egyeztetésre, majd közvitára is meghirdeti a cég.
A találkozón megjelent személyek közül volt, aki a fiatalok elvándorlását vetette fel problémaként és arra kérte a városvezetést, hogy az ő hazatérésük érdekében is tegyenek lépéseket. Elhangzott továbbá a csibai, szécsenyi és Tudor, valamint Kalász negyedi, zsögödi városrészek fejlesztésének a fontossága. A kerékpársávok konkretizálása, illetve Zsögödfürdő bekapcsolása a központi térségbe szintén kérdésként merült fel.
A stratégia is tárgyalja, hogy a megyeszékhelyen sok a kihasználatlan ingatlan, ezek felújítására is elhangzott javaslat a közvitán.
Mások szerint nem elhanyagolható a cigány lakosság integrálásának a kérdése sem, főként, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben egyáltalán nem volt előrelépés ezen a területen, és a stratégia sem foglalkozik a kérdéskörrel.
– Uniós pénzeket lehetne arra fordítani, hogy a minimális higiéniai feltételeket megteremtsük a cigány családoknak, illetve valamilyen módon az oktatásukban is előre kellene lépni – részletezte az egyik felszólaló.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek