Közvitán a nemzeti park integrált kezelési terve

34

Hargita Megye Tanácsa közvita alá bocsátotta a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park integrált kezelési tervét, a módosító javaslatokat december 7-ig nyújthatják be az érintettek – írja közleményben a megyei önkormányzat.

Bemutatták az elkészült tervet. Várják a hozzászólásokat Fotó: hmt sajtószolgálat
Bemutatták az elkészült tervet. Várják a hozzászólásokat Fotó: hmt sajtószolgálat

Hargita Megye Tanácsa a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatóságának partnerségével valósítja meg a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park integrált kezelési tervének felülvizsgálása a Natura 2000-es alapelvek szerint elnevezésű európai uniós projektet. A Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program által társfinanszírozott projekt keretében elkészült kezelési tervet a nemzeti park igazgatósága az elmúlt héten mutatta be a megyeháza márványtermében. A bemutatóval egybekötött megbeszélésen Hegyi Barna, a nemzeti park igazgatója ismertette a nemzeti park területén előforduló Natura 2000-es közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, állat- és növényfajok, valamint a különleges védettséget élvező madárfajok közel két éven keresztül végzett megfigyelésének eredményeit. Ezen adatok felhasználásával dolgozták ki a park munkatársai a nemzeti park integrált kezelési tervét, amit az érdeklődők letölthetnek Hargita Megye Tanácsának honlapjáról. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke a kezelési terv fontosságát hangsúlyozta, és felkért minden érintettet, hogy jelezze észrevételeit, javaslatait, hiszen az elfogadott kezelési terv a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően törvényi erőre emelkedik.
– A megyében lévő egyedi természetvédelmi területek szépségét, fajgazdagságát oly módon szeretnénk megőrizni, hogy a lakosság, a területtulajdonosok és minden érintett ellenérzések nélkül magáénak érezhesse azt – fogalmazott Borboly.
A tervvel kapcsolatosan már tartottak közmeghallgatást a Neamț megyei Almásmezőn, valamint Gyilkostó üdülőtelepen fogadták a környezetvédő szervezetek képviselőit, illetve a turisztikában érdekelt egyesületeket, vállalkozókat és magánszemélyeket is. Ma délben a megyeháza márványtermébe várják a Hargita megyei természetvédelmi területek kezelőit és gondnokait, holnap pedig ismét Almásmezőn lesz beszélgetés a téma kapcsán. A megyei önkormányzat és a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park Igazgatósága december 7-ig, az info@hargitamegye.ro, pnbicaz@mciuc.rosilva.ro e-mail-címre vagy a 0266–336540-es telefonszámon várja a javaslatokat a kezelési tervet illetően.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek