2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Közvetlenül juthatnak uniós forrásokhoz

A megyék, illetve települések által közvetlenül lehívható, úgynevezett fast track – magyarul gyorspályás – európai uniós támogatások lehívását szorgalmazta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága január 11-i beszélgetésén – közölte lapunkkal a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A közlemény szerint az eseményen a fenntartható versenyképességet, társadalmi méltányosságot és alkalmazkodó képességet célzó európai készségfejlesztési program (European skills agenda for sustainable com­pe­titiveness, social fairness and re­si­lience) online konzultációjának eredményeit vizsgálták meg.

A nemzetközi beszélgetésen Hargita megye elnökén kívül részt vett Csák László fejlesztési szakértő és a megyei önkormányzat több fontos partnere a Régiók Bizottságából, akik írásbeli javaslatokat, észrevételeket küldtek a készségfejlesztési programhoz. Több javaslat érkezett Alsó-Ausztria Kormánya, a Német Gazdasági Intézet, Karintia tartomány (Ausztria) és Utrecht tartomány (Hollandia) részéről is a tanárképzés, az európai oktatási rendszer fejlesztése, a digitalizáció és a hosszú távú online oktatás negatív következményeinek felszámolása kapcsán. A készségfejlesztési program segíti a fiatalok foglalkoztatottsági arányának növelését, konkrét célokat határoz meg a továbbképzés (a meglévő készségek fejlesztése) és az átképzés (új készségek elsajátítása) tekintetében, amelyeket a következő öt évben kell megvalósítani. A program a 12 intézkedésével a sikeres munkahely kereséséhez szükséges készségekre is összpontosít. Lehetőséget kínálnak arra, hogy az uniós költségvetési források felhasználásával katalizátora legyen az emberek készségeit fejlesztő állami és magánberuházásoknak. A céljuk az, hogy a városoktól és a régióközpontoktól távolabb élő, vidéki települések lakossága Európa-szerte ugyanúgy hozzáférjen a képzésekhez. Így akarják elérni, hogy a vidéken élők is hozzáférjenek az „egész életen át tartó tanulás” nyújtotta lehetőségekhez. A megbeszélésen terítékre kerültek a különböző észrevételek, javaslatok ugyanakkor a készségfejlesztési program legfontosabb pontjainál Hargita megye sajátos helyzetét is figyelembe vették.

– A megfelelő oktatáshoz való hozzáférés biztosítását sürgetem, főleg a kevésbé fejlett régiókban, amelyek oktatási teljesítményére leginkább az nyomta rá a bélyegét, hogy a fiatalok a digitális szakadék miatt képtelenek elsajátítani a kulcskompetenciákat és az alapvető készségeket. Az Európai Uniónak merész lépéseket kell tennie a tagállamok, régiók és városok támogatásáért, azok oktatási és képzési rendszereinek adaptálásáért és korszerűsítéséért. Ki kell dolgoznunk egy cselekvési tervet, egy frissített készségtervet a jelenlegi járványhelyzet összefüggéseiben. A regionális és helyi önkormányzatok szerepe rendkívül fontos a készségfejlesztési politikák fejlesztésében, az oktatás révén, ezért a régióknak kell lenniük az európai források fő kedvezményezettjeinek – emelte ki Borboly Csaba. – Elsődleges fontosságúak a fast track támogatási lehetőségek. Ezekkel közvetlenül és célirányosan tudják támogatni településeinket, hogy megfelelő oktatást biztosíthassunk – idézte a közlemény az elöljárót.


Előző cikkHitviták ideje
Következő cikkCsonka szezon az NHL-ben

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb