Közszemlére bocsátott gyerekkor

983

Gyere, kicsikém, mosolyogj a kamerába! – adja ki az utasítást a XXI. századi anyuka, majd elégetten teszi közzé a „Vidám délután a bevásárlóközpontban VLOG” 15. részét a Youtube-ra. Bizony, már azt is bárki megnézheti, hogyan önti nyakon magát tárkonyos pityókalevessel a 11 éves Zsuzsika, hiszen a lelkes apukája is élőben közvetítheti az ominózus jelenetet a Facebookon.
Ezek a kommunikációs csatornák már többszörösen bebizonyították, hogy több kárt okoznak, mint amennyi hasznot. Kivéve, ha Mark Zuckerberg vagy. De még akkor is van rá esély, hogy megszívod.
Amikor gyerekek mindennapjait bemutató videókat látok, mindig az jut eszembe, hogy a 15 éves önmagam legszívesebben elégetett volna minden általános iskolás fotót, amin szerepel, annyira kínosnak érezte azokat. Sosem gondoltam volna, hogy hálát kell adnom amiatt, hogy a fotográfiákat csak a szűk családi kör láthatta.
A mostani porontyok nem ilyen szerencsések. Anyukájuk simán lehet influenszer, aki a hipercuki gyerekével gyűjt feliratkozókat és bocsátja közszemlére a legintimebb pillanatokat is. És a legdurvább, hogy ma már meg is lehet élni ebből!
A minap jött szembe velem egy olyan videó, amelyben egy anya-lánya páros játssza el a tökéletes harmóniában élő családot, miközben a gyerek érzékelhetően előre bemagolt szöveget ismétel a kamerába. „Úgy-e milyen jól szórakozunk?” – teszi fel a kérdést az általános iskolás kislány, és én közben majdnem lefejelem a képernyőt a döbbenettől. Tényleg ide jutottunk?
Kész mondatokat kell adni a gyerek szájába, vagy kiröhögni, amikor a vattacukortól összeragad a haja, és mindezt a világhálóra továbbítani, mert olyan cuki? Megmondjam mi nem az? Ilyen példát látva, a felnövekvő generációnak fogalma sem lesz arról, hogy mit jelent a magánélet, és a társas kapcsolatokat is csak újabb lájkokként és feliratkozókként értelmezi majd. De csak mosolyogjunk tovább a kamerába, hisz abból nem lehet semmi baj…

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek