2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Községnapok Tusnádon

2015. szeptember 11-én érkezett Nagytusnádra egy víztartályos tűzoltóautó. A tusnádiak, a magyarországi vendégek és helyi meghívottak az újtusnádi fúvósok zenéjének kíséretében fogadták a tűzoltóautót, amelyet az OVR – Suisse (Operation Villages Roumains – Romániai Falvak Megmentéséért) program keretén belül a svájci Marly testvértelepülés adományozott. A 25 éve tartó kapcsolat eredményeként a tusnádiak már több adományt is kaptak: tűzoltókat szállító buszt, felszereléseket, játékokat, sporteszközöket. Az ígéret szerint a következő adományt az iskolások kapják, tornaeszközök és fitneszgépek gazdagítják majd a tornaszertárat.
A tűzoltóautó ünnepélyes fogadását a nagytusnádi labdarúgópályán szervezték meg. Rafain Endre polgármester köszöntője és díszbeszéde után a meghívottak is szót kaptak a mikrofonnál: Jean-Hubert Lebet, Svájc romániai nagykövete, Eugen Vişan, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU Bukarest) parancsnokhelyettese, Pascal Praz, az OVR-Suisse elnöke, Jean-Pierre Helbling, Marly polgármestere, Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, a moderátor Francisc Giurgiu volt az OVR-Románia részéről. Az ünnepélyen részt vett Csige Sándor, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetőkonzulja is.
A szimbolikus slusszkulcs-átvétel után Gheorghe Pop dandártábornok és Aurelian Mustăţea ezredes ajándékcsomagokkal köszönte meg az OVR Program keretén belül tevékenykedők munkáját.
Most már a tusnádi tűzoltók is hatékonyan tudnak segítséget nyújtani a szomszédoknak, akik minden segítséghívásnál azonnal érkeznek.
A tűzoltóautó átvételének ceremóniájával kezdődtek a Tusnád községi napok, majd a belül felújított kultúrotthonban folytatódott, ez alkalommal Tusnád és Marly 25 éves kapcsolatát díszoklevelek aláírásával erősítették meg.
Szombaton jó hangulatban zajlott a főzőverseny 11 csapat részvételével, a versenyzők a finom étel megfőzése mellett a díszítéssel is megpróbálták egymást felülmúlni. De volt gyerekeknek arcfestés, süteménybemutató és -kóstoló. Hargita Megye Tanácsának munkatársai a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról tartottak előadást.
Este a csíkszentkirályi népi táncosok színvonalas előadását tekinthettük meg, majd a csíkmadarasi Váncsa Győző és népi zenekara húzta a talpalávalót. A tábortűz meggyújtása előtt a Szimpla Kárpáci együttes koncertezett.
Vasárnap ünnepi szentmisét hallgathattak a nagytusnádi templomban, majd a du. 5 órakor kezdődő futballmérkőzéssel zárult a háromnapos rendezvénysorozat.

Rafain Endre polgármester, Tusnád

Előző cikkSima HSC-vereség
Következő cikkKiskapuzik a Barca

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb