Községi könyvtár mint közösségi tér

Csíkszentsimon példát mutat

393

Tíz éven át üresen álló épületben újraéledt tavaly nyáron a csíkszentsimoni könyvtár. Az intézmény nemcsak kikapcsolódást, olvasási lehetőséget nyújt a lakóknak, hanem változatos, tematikus tevékenységek által össze is kovácsolja őket. A diákoknak a nyári szünidő alatt is vonzó találkozási, nevelési helyszín.

Jánossy Tímea könyvtáros Fotó: László F. Csaba

Kíváncsiak voltunk, hogy mit nyújt a nyári szünidő alatt egy községi könyvtár. Csíkszentsimonba látogattunk, és kellemes meglepetés ért bennünket.
A Csíkszentsimonban található, alig több mint egy évvel ezelőtt újranyitott könyvtár nagyon gazdag könyvállománnyal rendelkezik, régi és kortárs kiadványok is megtalálhatók. A régi könyvek már a költözés előtt is a könyvtár tulajdonát képezték, viszont az újabb kiadású, kortárs műveket adományok, projektek által szerezték be. Mi több, nemcsak pályázatok útján gazdagodott az állomány, hanem polgármesteri kezdeményezésre gyűjtést is szerveztek. A lakók az otthon csak porosodó kiadványaikat szívesen átadták a könyvtárnak, hogy másoknak is hasznára váljon. Ezáltal ismerős művek töltik be a polcokat, így az adományozók is sokkal otthonosabbnak érzik az épületet.
Számos programot, eseményt is szerveznek, amellyel még inkább odacsalogatják az embereket. A gyerekeket hétfőnként beszédfejlesztésre, szerdánként pedig meseolvasásra várják, sőt a téli vakációban gyerekmegőrző program keretében különböző foglalkozások kötötték le a diákok figyelmét – tudtuk meg Jánossy Tímea könyvtárostól.
Ugyanakkor a felnőttek számára is nyitva áll a könyvtár ajtaja: minden második héten a Női klub tagjai találkoztak, igény szerint pedig gazdafórumoknak is helyszínéül szolgál, és különböző előadások is várják az érdeklődőket.
− A könyvtár új épületének berendezésekor tartottunk attól, hogy nem lesz a könyvtárnak sikere. Kellemes csalódás ért bennünket, azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek a szabadidejüket is feláldozzák azért, hogy itt lehessenek − emelte ki a könyvtáros. Jánossy Tímea hozzátette: a nyári vakáció idején is folynak a tevékenységek.

Szilágyi Dalma Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek