Községi és közbirtokossági gyűlés Homoródalmáson

167

Homoródalmáson délután községi tegnap évértékelő gyűlést tartottak, ezt követte a helyi közbirtokosság közgyűlése. Az önkormányzat viszonylag sikeres évet zárt, a közbirtokosság pedig jelentős gazdasági erőt képvisel.

Amint arról korábban beszámoltunk, Homoródalmás viszonylag sikeres évet zárt, s dacára annak, hogy fogy a lakosság, sikerült olyan beruházásokat eszközölniük, amelyek növelhetik a helyiek komfortérzetét, akár fiatalokat vonzhat és munkahelyeket teremthet. A község belterületén egy kilométernyi, aszfaltburkolatú út készül, s bár a csatornázás megtervezését és kivitelezését egyelőre halasztják, hiszen a megrendelt tanulmányokból kiderült, hogy amennyiben a meglévő aszfaltburkolat feltörése nélkül, út alatti vezetékekkel, vagy alternatív rendszerekkel próbálnák megoldani, igen hatalmas költségvonzata lenne a munkálatoknak. Nagy elégedettséget jelent, hogy ivóvíz megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, olcsón, szabadeséssel jut el a háztartásokba, viszont a helyi tanácsnak hamarosan új céget kell alapítania az üzemeltetésre, vagy szerződést kell kötnie egy nagyobb szolgáltatóval, amelynek gyakorlata és tapasztalata van a vidéken.
Újabb gond a rókák elszaporodása. A vörös bundás és jelen esetben nem túl szimpatikus kisragadozók nem a mezőről járnak be a faluba, hanem ólakban, csűrökben fészkelve igen jól érzik magukat a belterületen, vígan szaporodnak és irtják a baromfiállományt. Rigó Mihály alpolgármester javasolta, jelentsék a káreseteket a hivatalban, fotózzák, dokumentálják a pusztításokat, és a kárigényt így be lehet, s be is kell jelenteni, hogy lépni lehessen ebben az ügyben is.
A közbirtokosság, mint sok székelyföldi településen, itt is jelentős gazdasági erőt jelent, hiszen túl azon, hogy a tagság számára tüzelőt biztosít, komoly erdő- és legelőgazdálkodási programokat futtat, munkát ad több embernek, fűrészárut, tüzelőnek és műfának való nyersanyagot értékesít, osztalékot fizet a tagjainak és óvja a rábízott értékeket. Úgy néz ki, hogy meghosszabbítják a szerződéses viszonyt a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatallal, amely emel ugyan a tavalyi tarifákon, de sikerül úgy beállítani az árszintet, amely mindkét félnek megfelel.

A homoródalmási közbirtokossági közgyűlés résztvevői Fotó: Simó Márton

Felvetődött egy olyan igény, hogy vérségi kapcsolattal nem rendelkező, oldalági személy örökölt közbirtokossági jogokat. Az illető kérte a birtokba helyezést, ezt azonban a szervezeti szabályzat értelmében csakis helyi illetőségű, bizonyítható rokoni kapcsolattal rendelkező örökös teheti meg. Gotthárd Ákos közbirtokossági elnök szerint akár jogi útra is terelheti a dolgot az illető, a törvény igazat adhat az új tulajdonosnak, de a birtokba helyezés csak akkor képzelhető el, ha a közgyűlés majd dönt a szervezeti szabályzat ilyen irányú megváltoztatásáról. Ellenkező esetben el kell adnia tulajdonrészét valamely érvényes tagviszonnyal rendelkező helyi személynek.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Gyer­gyó­csomafalváról utazott Almásra, a közbirtokossági gyűlésre, de fontosnak tartotta, hogy azt végigülve, személyesen bejelenthessen egy olyan útépítést, amelyről Tikosi László polgármester is közölt néhány részletet: a Leányerdőn átvezető útról volt szó, arról a 6 kilométeres szakaszról, amely összeköti a 131A és a 132A jelzésű megyei utakat. A modernizálási és aszfaltozási munkálatokra kiírt pályázatnak megvan az eredménye, s úgy néz ki, hogy február közepén már alá is írhatják a kivitelezési szerződést. Erre az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL) nyerték a pénzt. Ily módon jelentősen lerövidül a Székelyudvarhelyre való jutás. Ennek a beruházásnak is jelentős lesz majd az eredménye, hiszen hamarosan elkészül a Homoródszentmárton, illetve a Homoródfürdő felé vezető szakasz is.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek