Községek kincseit mutatták be

Tegnap nyílt nap keretén belül az érdeklődők betekintést nyerhettek a Főegyházmegyei Levéltár Csíkszeredai Gyűjtőlevéltárába és Gyűjtőkönyvtárába. A számtalan Felcsíkról és Alcsíkról begyűjtött kincs közül az ott dolgozók megpróbálták a látogatók számára legérdekesebbnek tűnő munkákat bemutatni: többek közt a legrégibb, 1646-os Szenttamásról származó végrendeletet és az 1497-es ősnyomtatványt.

Levéltári kuriózumok. A régi korok szöveges dokumentumai is lehetnek izgalmasak Fotó: László F. Csaba

Bernád Rita-Magdolna főegyházmegyei főlevéltáros és kollégái délelőtt 10 órától 17 óráig fogadták a látogatókat. A levéltáron és könyvtáron kívül betekintést nyerhettünk a restaurátor műhelyébe is, ahol bemutatták és ismertették a restaurálás folyamatát. Az ott eltöltött idő alatt nemcsak a könyvállományba, évszámokba, értékes információkba avatták be a jelenlévőket, hanem mindezt gazdagította Bernád Rita-Magdolna személyes élettörténete is, amely egyben a levéltár, könyvtár, valamint a restaurátorműhelynek a története is.
A levéltár 2016-ban, a könyvtár és restaurátorműhely 2018-ban jött létre magyarországi pályázatok által. Leginkább kutatási munkák céljából látogatják az emberek a levéltárat, de nyitottak csoportok fogadására is, előegyeztetés alapján.

− Mindezt nem lehet szavakban elmesélni: ide kell jönni, részese lenni, meg kell érinteni, elolvasni, látni a belefektetett munkát. Épp ezért szerveztük meg ma ezt a nyílt napot − fogalmazott Bernád Rita-Magdolna főegyházmegyei főlevéltáros.
Mivel egyre nagyobb a levéltár és könyvtár iránti érdeklődés, így tervben van olyan programok kialakítása, amely a „nagyközönséget” szólítja meg, valamint levéltárpedagógia, amely a fiatal nemzedék számára szól majd.

Szilágyi Dalma-Orsolya