2021, január 19, kedd.

Közösségi ünnep, nem folklórfesztivál

Az előző években megszokott forgatókönyv szerint alakul idén is a szombatra tervezett Ezer Székely Leány Napjának programja. A népviseletben ünneplő közösség reggel 10 órakor a Szabadság téren gyűl össze, innen a közös táncot követően indul
a tömeg Csíksomlyóra. „Az Ezer Székely Leány Napja nem folklórfesztivál, hanem közösségi ünnep. Örülök, hogy ennek szellemében sikerült a találkozót megerősítenünk, amely a résztvevők és nekünk, szervezők számára is egy jó visszajelzés arra, hogy annak, amit csinálunk és ahogyan csináljuk, van értelme” – mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján Antal Attila alpolgármester.

Sajtótájékoztató a városházán. Előkészületek a népviselet ünnepére Fotó: Balázs Árpád
Sajtótájékoztató a városházán. Előkészületek a népviselet ünnepére Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]S[/dropcap]zékelyföldön itthon vagyunk, erősek vagyunk és nemcsak múltunk, hanem jövőnk is van – ezekben a gondolatokban erősít meg minden évben az Ezer Székely Leány Napja – szólt a rendezvény sajtótájékoztatóján Antal Attila.
Csíkszereda alpolgármestere szerint a szombatra meghirdetett találkozó az elmúlt években tisztulási folyamaton ment keresztül, abban pedig, hogy a két világháború között elindult mozgalmat az 1990-es évek után sikerült újraindítani, nagy szerepe volt Boros Károly nyugalmazott főesperesnek és Gergely István volt plébánosnak.
– Nem hagyhatjuk ki a sorból ugyanakkor Domokos Pál Péter nevét sem, akinek a tiszteletére virágot helyezünk el a csíksomlyói szobránál. Megkérek tehát minden résztvevőt, hogy az Ezer Székely Leány Napjának keretében egy szál virággal adózzon az ő emlékének – hívta fel a találkozóra készülők figyelmét az alpolgármester.
A csíksomlyói kegytemplomban 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét idén Böjte Csaba ferences szerzetes celebrálja, ezt követően déli 1 órakor a Nyeregben üdvözlik a találkozóra érkező résztvevőket, és itt hangzanak el a köszöntőbeszédek is. Az egész napos rendezvényen idén Hargita, Kovászna és Maros megyéből összesen 27 tánccsoport lép fel, valamint 18 Hargita megyei község, Maros megyéből ötven fő és Kovászna megyéből 320 résztvevő érkezik a találkozóra.
– Szombaton Dánfalva lesz a találkozó tiszteletbeli házigazdája és természetesen idén is külön díjazzuk azt a községet, amelyik a lakosságához képest a legnagyobb létszámmal van jelen népviseletben az Ezer Székely Leány Napján. Negyven települést jártam be személyesen, a községekben nagyon sokan készülnek a találkozóra, és ezúton szeretném megköszönni a helyi önkormányzatok vezetőinek is, hogy támogatják a rendezvényt – mondta Füleki Zoltán, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes gazdasági igazgatója, jelenleg megbízott alpolgármester.
A sajtótájékoztatón ugyanakkor Füleki Zoltán külön felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy szombaton délelőtt 9–11 óra között a gépjárművezetők legyenek tekintettel a lóval és szekérrel a városba érkező ünneplőkre. Az Ezer Székely Leány Napja rendezvény megszervezésére idén 90 ezer lejt költenek a szervezők, ebből 70 ezer lej Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának az önrésze, 15 ezer lejjel támogatja a találkozót Hargita Megye Tanácsa, illetve 5 ezer lejjel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
– A találkozón idén is van regisztráció, 2012-től vezettük be ezt az eljárást, ennek alapján az elmúlt években a következőképpen alakult a résztvevők száma: 2012-ben 1206 lány és 482 fiú regisztráltatta magát, 2013-ban 1727 lány és 869 fiú iratkozott a jelenléti ívre, a tavalyi adatok szerint pedig 2014-ben 2138 lány és 938 fiú jelent meg népviseletben a csíksomlyói Nyeregben – ismertette a statisztikai adatokat a Antal Attila.

Pál Bíborka

[box type=”shadow” ]A rendezvény programja 8.30–9.00 óra – Gyülekező a város bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Taploca utca, majd ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre Szabadság tér: 9.30–10.00 óra – Megnyitó, közös tánc, majd ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra Csíksomlyói kegytemplom: 11.00 óra – Ünnepi szentmise Csíksomlyói Nyereg: 10.00–18.00 óra – Kézműves- kiállítás és vásár, mesterség- bemutató 13.00 óra – Ünnepi beszédek, résztvevők üdvözlése 13.00–16.00 – Népviseletmustra 13.30 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – I. rész 15.00 óra – A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása 15.40 óra – Közös játék és tánc 16.10 óra – Közös fotó készítése 16.40 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – II. rész 17.10 óra – Népviseletmustra kiértékelése és a legnépesebb település díjazása 17.40 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – III. rész[/box]

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb