Közösségi tér épül

31

Három évvel ezelőtt, 2017-ben hozták létre Felsőboldogfalva főterén a Reformáció Emlékparkot, amely azóta is folyamatosan bővül. A műemlék templom szomszédságában tájba illő játszótér épül, amely a Családi Liget része lesz.

Az emlékpark a reformáció jelentős személyiségeinek és eszmeiségének állít emléket a 900 éves múlttal rendelkező református templom szomszédságában.

– A park bővítésekor figyelembe vettük a tér multifunkcionalitását, amely a kulturális rész mellett közösségi térként fog működni. A kisgyerekes anyukák és az idősebb generáció is megtalálja itt a helyét – mondta Radu Moldovan református lelkipásztor.

A templom és óvoda közötti téren épülő új játszótér ötlete, illetve a Családi Liget már 2018-ban megszületett, a tervezés is elindult már abban az évben, a 2019-re meghirdetett magyar gyermekek évében szerették volna felavatni, idén remélhetőleg meg is fog ez történni. Bíró Hanna csíkszeredai tájépítész vállalta a játszótér tervezését az A-kategóriás műemlék épület mellé, hisz fontos szempont volt a megrendelőnek, hogy illeszkedjen a környezetbe. A mandala formájú játszótéren nagy távolságokat hagynak a játszóelemek között, amelyek közül kettőt meg is vásároltak a Bethlen Gábor Alapnál megpályázott összegből. A munkákat a templom felújításával egyetemben a Macops cég végzi. A valószínűleg őszre elkészülő játszóteret az egyházközség pályázatokból, adományokból és cégek szponzortámogatásaiból valósítja meg.

Restaurálás a templomban

A boldogfalvi műemlék templom felújítása is folyamatban van. A tetőszerkezet felújítása után most a templombelsőben régészeti felügyelet és kutatás zajlik, majd újravakolás, illetve falkép-restaurátori munka következik, végül a terepegyengetés.

– A belső templomkertből – mivel magas volt a járószint és nedvesedtek a falak – 600 köbméter földet kellett kitermelnünk. Ez hatalmas és kellemetlen munka volt ebben az esős időszakban, de túl vagyunk rajta. A közeljövőben a csövek, illetve a járófelületek, járdák lerakása, újrafüvesítés következik – mondta a református lelkész.

Az istentiszteleteket a templom felújításáig a helyi kultúrotthonban tartják.

Nagyálmos Ildikó

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.