Közösségi létesítményeket építenek

Korábbi tervek megvalósulásában bíznak Csíkszentgyörgyön

2 019

Több, már régóta tervezett beruházás indulhat el idén Csík­szent­györgyön: elkezdik a sportcsarnok kivitelezését, multifunkcionális sportpályát építenek Me­naságon és turisztikai, ifjúsági központ kialakítását indítják el Bánkfalván. György József szerint idén a Gál Sándor-ház újjáépítése is megvalósulhat.

György József Fotó: László F. Csaba / Archív

Nem volt könnyű Csík­szent­györgy számára sem pénzügyileg a 2018-as év, de azt hiány nélkül zárták, és az elmúlt évek során spórolt pénzükből tervezni is tudtak – mondta György József polgármester.
– Öt-hat olyan beruházás van, amit korábban kezdtünk el és az idén szeretnénk folytatni, illetve befejezni. Tavaly az előkészítéssel haladtunk – mondta a polgármester.

Emlékház, sportcsarnok, sportpálya
Úgy látja, év végére megvalósulhat a Gál Sándor-ház évek óta húzódó újjáépítése, hiszen – mint közölte – meg van kötve a kivitelezési szerződés, és amint az idő engedi, elkezdik a munkát. A ház újjáépítésére, berendezésére még 2017-ben pályáztak sikeresen. Idén akarják elkezdeni a Csíkszentgyörgyre tervezett sportcsarnokot, a polgármester szerint várhatóan nyár közepén tudnak majd szerződést kötni a kivitelezővel. Reményeik szerint a mintegy 3 millió lejbe kerülő létesítmény jövő év elejére már elkészülhet. Szintén korábbi terv – amely György József szerint jövőre fejeződhet be – a bánkfalvi régi egészségügyi rendelő épületében turisztikai, illetve ifjúsági központ kialakítása.
– Már idén elkészül ellenben a menasági multifunkcionális sportpálya. Ezt is rég tervezzük, de területrendezési gondok akadtak és elhúzódott az engedélyeztetés. Várhatóan tavasszal megkapjuk a szükséges engedélyeket, és nyár végére el tud ez készülni – mutatott rá a polgármester.
Az ez évi feladatok között említette még két híd felújítását, pottyandi aszfaltozást, továbbá a menasági ifjúsági ház építését, utóbbira készen vannak az engedélyek, tavasszal elkezdődhet a kivitelezés. Tervezik még a közvilágítás modernizálását, 1,2 millió lejes kormányzati beruházásra kaptak jóváhagyást, jelenleg az erről szóló szerződés megkötésére várnak.

Függőben lévő projektek
A községben függőben van az ivóvíz- és szennyvízhálózat befejezése, mint ismeretes, mindkét rendszer nagy része megvalósult kormányzati beruházásból, a vízhálózat építése azonban a finanszírozás leállása, a csatornahálózaté pedig a kivitelezővel való gondok miatt félbemaradt. Mindkettőnek a befejezését a Hargita Víz Egyesület beruházásaként várják. György József szerint csúszás van, de ha 2020-ra nem is, 2022-re esély van arra, hogy mindkettő megvalósuljon.
Szintén várakoznak – és szintén évek óta – a község kataszteri nyilvántartásának rendezésére. Jelenleg a munkálat kivitelezőjének a kijelölésére várnak. A polgármester kiemelte, ha ez a munka befejeződik, akkor nemcsak a területek beazonosítását és a birtoklevelek kiadását oldják meg, hanem mindenkinek telekkönyve is lesz.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek