szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Közösségi hulladék­gyűjtésre buzdítanak

Szeptember 21-én, a takarítás világnapján, több ezer önkéntest mozgósít a Let’s do it Romania csapata az ország 26 megyéjében. A kezdeményezés sikeréhez a székelyföldiek is hozzájárulhatnak, ugyanis térségünkben is megszervezik az őszi nagytakarítási akciót. Csergő Ottó, Let’s do it Romania Hargita megyei koordinátora, lapunk érdeklődésére elmondta: arra buzdítják az önkormányzatokat, intézményeket, cégeket, civil szervezeteket és magánszemélyeket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz és közös erővel tegyék szebbé a környezetet.

Szeptember 21-én, a Takarítás Világnapján, több mint 130 országban hirdetnek közösségi hulladékgyűjtést. A globális őszi nagytakarítást évente megszervezik Romániában is, ahol ezúttal 26 megye csatlakozott a felhíváshoz.
A bukaresti székhelyű Let’s do it Romania csapata a székelyföldiek segítségére is számít, tudtuk meg Csergő Ottó, Hargita megyei koordinátortól, aki leszögezte: a sikerhez összefogásra van szükség.
– Itt nem az a lényeg, hogy milyen nyelvet beszélünk, hogyan vélekedünk bizonyos politikai vagy vallási lépésekről. Nem a különbözőségünk a fontos, hanem a közös célunk, vagyis a környezet megtisztítása – fogalmazott Csergő Ottó, akitől megtudtuk: Hargita Megye Környezetvédelmi Ügynöksége mind a 64 megyei polgármesteri hivatalhoz felhívást intézett, és bíznak az együttműködésükben.
– A környékbeli településeket is mozgósítani szeretnénk, és amint megkaptuk az önkormányzatok válaszát helyi felelősöket nevezünk ki. Minél több embert szeretnénk bevonni a szemétszedési akcióba – közölte a Let’s do it Romania Hargita megyei koordinátora. Mint mondta: a korábbi évek tapasztalatai szerint itt kisebb létszámban vesznek részt az emberek az őszi nagytakarításban, és kevesebb szemét is gyűl, mint máshol.
Ennek oka az lehet – jegyezte meg –, hogy Hargita megyében évente több hulladékgyűjtési akciót is szerveznek, ráadásul az országos átlaghoz képest Székelyföld jóval tisztább terület.
– Ez viszont nem azt jelenti, hogy nincs szükség takarításra. Arra kérjük az önkormányzatokat, intézményeket, cégeket, civil szervezeteket és magánszemélyeket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz és közös erővel tegyük szebbé a környezetünket – hangsúlyozta Csergő Ottó.
Az őszi nagytakarítás résztvevői maguk dönthetik el azt, hogy hol és milyen hulladékot gyűjtenek be. Az eredeti koncepció alapján lakott településen kívüli részeket kellene megtisztítani, de a szervezők nem ragaszkodnak a kötöttségekhez.
– Mindenki ott takaríthat, ahol szeretne. Legyen az patakmeder, út, erdő, vagy játszótér, nem fontos, a lényeg az összefogáson és a környezetvédelmen van – zárta gondolatait Csergő Ottó.
A Let’s do it Romania kez­de­ményézével szimpatizálók a szervezet honlapján, illetve a helyi felelősöknél is jelentkezhetnek önkéntesnek. Bővebb információk a 0745–263276-os telefonszámon érhetőek el.

Keresztes Bea

Előző cikkHétvégi sportműsor
Következő cikkMenedzseri vizsga

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb